Служител на Столична община източил 620 000 лв. общински пари

Служител на Столичната община е източил 620 хиляди лева общински пари, постъпили като данъци. Той ще бъде уволнен заедно с други шестима чиновници в "Местни данъци и такси", които не са упражнили необходимия контрол и вероятно дори са му съдействали. Икономическа полиция разследва случая. От общината успокояват гражданите, че няма опасност заради аферата да не бъдат отчетени платени данъци, съобщи БНТ.

От август месец миналата година до средата на април тази година един служител в "Местни данъци и такси" в столицата всеки ден анулира по няколко плащания, извършени от хората. Парите си прибира в джоба.

"Това беше констатирано при рутинна проверка, където в рамките на отдела бяха констатирани необикновено голям брой сторнирани операции, това значи анулирани плащания. И съответно беше извършена по-детайлна проверка. Установи се, че липсва значителна сума в размер на 620 хиляди лева", обясни Дончо Барбалов, зам.-кмет на София.

Нарушенията, открити от проверяващите, обаче не спират дотук. Недоумение буди фактът, че присвоилият парите е имал достъп до работа както на гише, така и до високи нива в компютърната данъчна система на общината.

Служителят, уличен в присвояването на повече от 600 хиляди лева, е бил инспектор в район "Лозенец" и извън правилата е работил на каса. Освен това му е бил предоставен и нерегламентиран достъп до компютърната система. Този служител пък, който му е предоставил достъпа, не помни кога е направил това и по каква причина.

Така, освен присвоилият парите данъчен инспектор, с работата си ще се раздели и този, който му е предоставил достъп до по-високите нива в системата, които му позволяват, освен проверки, да извършва операции по отчетност и анулиране.

Още петима попадат в полезрението на проверяващите и са предложени за уволнение, защото са били длъжни да осъществяват контрол, а не са изпълнили задълженията си. От общината уверяват, че няма да имат проблем онези хора, чиито плащания са анулирани.

"Гражданите не трябва да имат никакви притеснения, констатирани са всички случаи, където е извършено това нерегламентирано сторниране и няма да им се търсят втори път суми", посочи Дончо Барбалов, зам.-кмет на София.

По сигнал от Столична община икономическа полиция разследва злоупотребата. Засега уличен е само присвоилият крупната сума пари. Установява се евентуалното съучастие на другите служители от общината, които са предложени за уволнение.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини