Комисията по хазарта поиска да спрат достъпа до най-популярните онлайн букмейкъри

С решение от вторник Държавната комисия по хазарта обяви забранителен списък с 22 домейна за спортни залагания, достъпът до които скоро трябва да бъде ограничен. Причина за това е липсата на лиценз за дейността им в България.

Решението на регулатора може да се обжалва пред Административния съд в София в срок от 14 дни, но евентуалното му обжалване не спира неговото изпълнение, съобщава "Капитал Daily".

В списъка попадат едни от най-популярните букмейкъри по света като Ladbrokes, BetFair, Betathome.

Изискването за лиценз за хазартна дейност в България беше въведено с новия Закон за хазарта, приет от предишното Народно събрание, като там беше записано, че оборотите им ще се облагат с 15 на сто данък върху направените залози. Това стана причина много компании да не кандидатстват изобщо за лиценз. Техни представители тогава обясниха, че повече от 2 на сто данък е непосилен, тъй като и без това 90% от приходите си от залози те изплащат под формата на печалби.

В същото време все още комисията по хазарта не е одобрила наредбата към закона, в която трябва да се заложат условията, които операторите трябва да изпълняват, ако искат да извършват онлайн хазартна дейност. Това прави на практика невъзможно даването на лицензи, заради липсата на които букмейкърите сега са в черния списък. Според адвокати, цитирани от вестника, обаче законът ясно казва, че който няма лиценз, трябва да бъде спрян. В закона пък няма срокове за приемането на наредбата.

От комисията по хазарта твърдят, че списъкът тепърва ще се допълва, защото в момента в него има само букмейкърски сайтове.

От комисията коментираха, че публикуването на забранителния списък се счита за уведомяване към хазартните оператори и те сами могат да блокират достъпа до сайтовете си от България или просто да ограничат приемането на залози. Те имат тридневен срок да направят това. Ако не изпълнят задължението, регулаторът ще сезира Софийския районен съд, който също трябва да се произнесе в тридневен срок. Ако решението на съда е положително, интернет доставчиците ще разполагат със срок от 24 часа, за да изпълнят решението на съда.

В момента лицензирани да предлагат залози върху спортни събития в България са три компании - Българският спортен тотализатор, "Еврофутбол" и "Евробет". Последните две са свързани с Васил Божков. И трите са офлайн оператори.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини