Контрол чрез жестове чрез Wi-Fi мрежата в дома

Идеята за управлението на устройствата у дома с помощта само на жестове не е нова. За да бъде това възможно обаче, е необходима цяла система от датчици и камери. Специалисти от Вашингтонския университет имат друга идея за реализирането на подобно управление.

Експертите предлагат контролът с жестове на домашните устройства да се извършва с помощта на съществуващата в домовете на повечето от нас Wi-Fi мрежа.

Технологията се базира на ефекта на Доплер, при който честотата на сигнала незначително се променя при движението на човека в пространството.

По думите на специалистите предложеният метод за управление на устройства чрез жестове значително се отличава от съществуващите към момента технологии от типа на Xbox Kinect, най-вече защото не се изисква инсталирането на допълнително скъпоструващо оборудване. Освен това, тъй като Wi-Fi сигналите може да преминават през стените, контролът над приборите е възможно да става дори от другата стая.

Изследователите определиха названието WiSee за новата технология. В основата й стои приемник, ролята на който в случая се изпълнява от обикновен Wi-Fi рутер. Приемникът е снабден с няколко антени, отговарящи за разпознаването на отделните жестове на потребителя. Към момента технологията може да разпознава 9 различни жеста. За точността на системата е проведен специален експеримент, участие в който взели петима доброволци, използващи WiSee в малък апартамент и офис.

Постигнатата точност по време на опита е 94% при общо 900 извършени жестове.

Как точно действа системата? За да започне да функционира с цел разпознаване на жестове, е необходимо потребителят първоначално да извърши по един и същи начин няколко определени жеста. Това играе ролята на парола за влизане в системата, поясняват вашингтонските специалисти. „Паролата“ ще предотврати непозволено управление на устройствата в дома ви от страна на други хора – съседи например. Веднага след като жестовете бъде разпознати, рутерът е готов да приема команди.

Новият метод за управление с жестове е евтин, лесен и удобен, което ще го направи предпочитан пред другите алтернативи за контрол от разстояние с движения, предполагат специалистите.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини