Кърджалиец дава подслон на бездомници, те му завличат къщата с фалшификация

Фалшивият документ

Кърджалиецът Кадир Мустафа Кадир от квартал „Гледка”съжалил и дал подслон на Тасим Емин Мехмедали, който за благодарност му отмъкнал къщата с фалшификация. Наследниците на благодетеля близо десетилетие се опитват да си върнат имота, но безуспешно. Стигнали са до Върховния съд,но Темида не е благосклонна към тях.

   Сагата започва през далечната 1966 г. когато Карамфил Михайлов Карамфилов/Кадир Мустафа Кадир/ си купува в съдружие парцел в квартал „Гледка”. През 1975 г. той е разделен и в имота на Кадир Мустафа попадат две къщи, едната от които по-нова, в която той се настанява със семейството си. Има и паянтова постройка.

  През 1994 г.в по- старата къща със съгласието на собственикът Кадир Мустафа се настанява да живее с петчленното си семейство Тасим Емин Мехмедали/Тома Емилов Методиев/ от село Чобанка.

   През 2001 г.Кадир Мустафа Кадир починал. Наследниците му Неджие Кадир Хасан и Бехчет Кадир Мустафа се сдобили през 2004 г. с нотариален акт №21,том І,дело 83/2004 по регистъра на нотариус Калин Димитров.

  Проверка на Окръжна прокуратура от 2012 г.сочи,че през 2006 г.Тасим Мехмедали подбудил Нази Юсуф Назиф от Кърджали да състави неистински частен документ-молба за издаване на скица на недвижим имот. Вместо да посочи името Тома Емилов Методиев, той се представя с името на вече покойния Карамфил Михайлов Карамфилов. Молбата е представена в община Кърджали и служи за издаване на скица на имота, сочи разследването на прокуратурата.На 24.02.2006 г.нотариус Калин Димитров издава нотариален акт, с който признал Тасим Мехмедали за собственик на имота по давностно владение т.е.  за това, че повече от десет години е живял и стопанисвал къщата на Кадир Мустафа. Свидетели на тази измама стават Кирко Славков Кирков, Георги Петков Петков и Ферад Фаик Шефки.

   Извършеното от Тасим Мехмедали и Нази Назиф е било предмет на разследване по досъдебно производство №29/2007 г. по описа на Областна дирекция на МВР-Кърджали. То било внесено за разглеждане в районен съд-Кърджали.На обвиняемите били наложени наказания –глоби по 500 лева.

   Според заключението на зам.-окръжния прокурор Димитрина Делчева  нотариалния акт за собственост на Тасим Мехмедали няма конституивно действие, не създава право на собственост и не се ползва със сила на присъдено нещо.

   Според експертиза извършена по дело 193/2009 за Окръжния съд в Кърджали от инж.Татяна Янева целия имот,включително и всички сгради в него са собственост на Карамфил Михайлов Карамфилов/Кадир Мустафа/.

Въпреки всички констатации наследниците на покойния благодетел не могат да си върнат имота.Той е прехвърлен като собственост на дъщерята на Тасим Мехмедали Елван Тасим Емин.

  Както изисква професионалната етика потърсихме и ответната страна. Според  Тасим Мехмедали всичко е абсолютно законно. Дъщеря му Елван Тасим Емин обясни, че са купили къщата от брата на Кадир Мустафа-Халим Мустафа Халим за 94 000 неденоминирани лева през 1994 г. Заради покупката семейството се лишило от възможността да я издържа и тя нямала възможността да завърши средното си образование.Елван Тасим разви тезата, че се наложило да дадат нотариалния си акт от покупката на Кадир Мустафа, който не им го върнал. Затова през 2006 г. те придобили имота по давност. Според нея това е станало абсолютно законно. Елван Тасим твърди, че съдебните саги са разклатили здравето на баща й който страда от сърдечно заболяване.

  Думите на Елван Тасим обаче не се потвърждават от постановлението на прокуратурата, което е от края на 2012г.

Наследниците на Кадир Мустафа се канят за нова съдебна битка, която смятат,че ще бъде със справедлив край.

  Георги Кулов  

Къщата на раздора
Неджие Кадир-наследничката
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини