Методиевци на първо място в състезание по български език и литература

За втора поредна година Сдружението на учителите филолози „Любословие“ организира национално състезание по български език и литература.

      Учениците от най-голямото основно училище в област Кърджали „Св.Св. Кирил и Методий“ единствени се включиха в състезанието. Показаха завидни знания, умения и високи езикова компетентност. Чрез такъв тип състезания се провери функционалната грамотност на учениците.

      От начален етап участие взеха 25 деца, а от прогимназиален – 30. Надпреварата имаше за цел да провери уменията на учениците за разбиране, използване и осмисляне на информацията за текст, както и за създаване на писмен текст с конкретна задача.

     Златни грамоти за първо място завоюваха Мария Павлова от IIa клас и Бахар Шабан от Va клас, второто място заеха Моника Заимова от IIa и Калина Стайкова от IIIa клас. На трета позиция се класира Илия Чавдаров. Всички деца получиха грамоти за участие от сдружението.

     В подобен тип състезания учениците имат възможност да приложат знанията си от общообразователната подготовка, получена в часовете по български език и литература и развитие на речта. Допълнителните знания в часовете по ЗИП и СИП в училището ни допринасят за обогатяване на езиковата култура. Работата с текстове  съдейства за усъвършенстване на живото слово – чрез съчинения, беседи, разсъждения по проблеми, близки до света на учениците.

      Целта на учителите по български език и литература в ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ е да „потопят“ учениците в света на думите и на образите, които те да тълкуват, да откриват тайния им смисъл. Това е част от приключението, наречено четене и разбиране на текст. Всеки учител се опитва да развие интерес у учениците си към собствената реч, да повиши собственото им достойнство чрез обогатяване на езиковата им култура.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини