5 °C

Бойно кръщение за новото попълнение на “Малката Ахрида”

Суперско е отговорът на въпроса ”Оценете с една дума участието си в поредния тренировъчен лагер на Природоизследователски отряд „Малката Ахрида” при ОУ”Св. Св. Кирил и Методий”гр. Кърджали” в град Ардино. Пореден и последен тренировъчен лагер за Творческа лаборатория „Родопа – българска твърдина” за учебната 2012/2013 година. Този път задачата за 19 участници от новото попълнение в отряда е комплексно проучване на най-известните обекти на гр. Ардино: Дяволски мост и Орлови скали.

17.05.2013 г. – стартът е пред училищния двор. Родители и ученици товарят автобуса. По списък се отмятат: палатки, спални чували, медицинска чанта, лаптоп, карта на природните забележителности на Източните Родопи, фотоапарати.

Мощно ‘ехо’ проглушава квартал „Байкал”. Започва емоционална градация , за да стигне кулминация след близо 22 км.преход до Дяволският мост и обратно. С шеги и песни се редуват множество снимки и беседи за особеностите на Дяволския мост, лечебни треви, дървета и храсти, птиче богатство, туристическа маркировка, безопасно движение в планината.

Сформирани са научноизследователските екипи за Дяволския мост:

- Характеристика на обекта с ръководител г-жа Елена Топалова;

- Биоразнообразие в района на Дяволския мост с ръководител г-жа Нефие Садула, учител по биология;

- Етнографско богатство с ръководител учител по история г-жа Любка Калайджиева

- картографиране на маршрута до Дяволския мост с ръководител учителя по география г-н Любомир Драгнев

И всичко на фона на упойващия аромат на цъфнали акации и мащерка, под съпровода на вълшебната музика на горски птици и щурчета. Неусетно, около 22.00 часа пристигаме в пансиона.Очаква ни топлото гостоприемството на възпитатели и ученици от ПГ „Христо Смирненски” гр. Ардино и лично на директора на гимназията г-н Гюлестанов.

18.05.2013г – сякаш не сме в град. Оркестър от пойни птички и този аромат …на цъфнала акация и детелина.. Усмихнато слънце и дълбоко синьо небе. Удивително спокойствие! Само училищният звънец ни връща в реалността. Денят ни започва с традиционната утринна ведрина и крос. След разбор на изминалия ден ни очаква „фасулски” преход до втората цел Тракийското светилище „Орловите скали” и проучването в градския музей. Вземаме го на един дъх. Отново събираме мащерка и се запознаваме с още билки. С нас е късметът. Срещаме защитената Родопска орхидея. Преди самото светилище ни посреща защитената шипобедрена костенурка. Сега беседите са: опасности в планината, първа помощ в планината,телефон 112, хигиена на туриста, как да запалим огън в планината и в дъжд и вятър – със запалка от олющена стара брезова кора. Темата „Змии и опасни насекоми” е специално онагледена от излегнало се на горещия асфалт в края на града смокче. Командирът на новото попълнение на отряда Неджибе Али представя историята на Орловите скали. Сформират се новите изследователски екипи и обратно. Слънцето вече е безмилостно, а водата ни привърши. Каква прохлада ни очаква в конферентната зала на музея.

Уредникът- г-н Танер Чобанов увлекателно ни запознава с историята на Ардино и сградата на музея и барутчийницата. Обогатява знанията ни за проучваните обекти. Екипът за етнографското изследване задълбочено проучва местните национални носии, бита и културата на населението в ардинския край.

Престои ни задължителна баня и обедна почивка. Ех, да не трябваше да пазим тишина до 16.00 часа. Очаква ни дискотеката.

19.05.2013г. – тренировъчният ден. Отново започваме с ведрина и крос. Колко емоции при опъването на палатки под ръководството на г-жа Маргарита Русева. Отборите за Шестия национален ученически туристически събор „Да приобщим децата към туризма” от 6 до 9 юни са сформирани. Научени са и песните „Тих Бял Дунав’, „На туриста са нужни”,”Под родната стряха”, авторска песен на отряда.

Защо свършва толкова бързо тренировъчният лагер?

Нищо, очакват ни нови вълнуващи преживявания на Туристическия събор в с.Широко поле. Как да не ни завиждат! Затова и новото попълнение на отряда е от 26 ученици - нови изследователи.

 

 

Предали впечатленията на учениците:

Любомир Драгнев,Елена Топалова и Маргарита Русева – ръководители на отряда.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
01 дек 2020
Последни новини