Бойно кръщение за новото попълнение на “Малката Ахрида”

Суперско е отговорът на въпроса ”Оценете с една дума участието си в поредния тренировъчен лагер на Природоизследователски отряд „Малката Ахрида” при ОУ”Св. Св. Кирил и Методий”гр. Кърджали” в град Ардино. Пореден и последен тренировъчен лагер за Творческа лаборатория „Родопа – българска твърдина” за учебната 2012/2013 година. Този път задачата за 19 участници от новото попълнение в отряда е комплексно проучване на най-известните обекти на гр. Ардино: Дяволски мост и Орлови скали.

17.05.2013 г. – стартът е пред училищния двор. Родители и ученици товарят автобуса. По списък се отмятат: палатки, спални чували, медицинска чанта, лаптоп, карта на природните забележителности на Източните Родопи, фотоапарати.

Мощно ‘ехо’ проглушава квартал „Байкал”. Започва емоционална градация , за да стигне кулминация след близо 22 км.преход до Дяволският мост и обратно. С шеги и песни се редуват множество снимки и беседи за особеностите на Дяволския мост, лечебни треви, дървета и храсти, птиче богатство, туристическа маркировка, безопасно движение в планината.

Сформирани са научноизследователските екипи за Дяволския мост:

- Характеристика на обекта с ръководител г-жа Елена Топалова;

- Биоразнообразие в района на Дяволския мост с ръководител г-жа Нефие Садула, учител по биология;

- Етнографско богатство с ръководител учител по история г-жа Любка Калайджиева

- картографиране на маршрута до Дяволския мост с ръководител учителя по география г-н Любомир Драгнев

И всичко на фона на упойващия аромат на цъфнали акации и мащерка, под съпровода на вълшебната музика на горски птици и щурчета. Неусетно, около 22.00 часа пристигаме в пансиона.Очаква ни топлото гостоприемството на възпитатели и ученици от ПГ „Христо Смирненски” гр. Ардино и лично на директора на гимназията г-н Гюлестанов.

18.05.2013г – сякаш не сме в град. Оркестър от пойни птички и този аромат …на цъфнала акация и детелина.. Усмихнато слънце и дълбоко синьо небе. Удивително спокойствие! Само училищният звънец ни връща в реалността. Денят ни започва с традиционната утринна ведрина и крос. След разбор на изминалия ден ни очаква „фасулски” преход до втората цел Тракийското светилище „Орловите скали” и проучването в градския музей. Вземаме го на един дъх. Отново събираме мащерка и се запознаваме с още билки. С нас е късметът. Срещаме защитената Родопска орхидея. Преди самото светилище ни посреща защитената шипобедрена костенурка. Сега беседите са: опасности в планината, първа помощ в планината,телефон 112, хигиена на туриста, как да запалим огън в планината и в дъжд и вятър – със запалка от олющена стара брезова кора. Темата „Змии и опасни насекоми” е специално онагледена от излегнало се на горещия асфалт в края на града смокче. Командирът на новото попълнение на отряда Неджибе Али представя историята на Орловите скали. Сформират се новите изследователски екипи и обратно. Слънцето вече е безмилостно, а водата ни привърши. Каква прохлада ни очаква в конферентната зала на музея.

Уредникът- г-н Танер Чобанов увлекателно ни запознава с историята на Ардино и сградата на музея и барутчийницата. Обогатява знанията ни за проучваните обекти. Екипът за етнографското изследване задълбочено проучва местните национални носии, бита и културата на населението в ардинския край.

Престои ни задължителна баня и обедна почивка. Ех, да не трябваше да пазим тишина до 16.00 часа. Очаква ни дискотеката.

19.05.2013г. – тренировъчният ден. Отново започваме с ведрина и крос. Колко емоции при опъването на палатки под ръководството на г-жа Маргарита Русева. Отборите за Шестия национален ученически туристически събор „Да приобщим децата към туризма” от 6 до 9 юни са сформирани. Научени са и песните „Тих Бял Дунав’, „На туриста са нужни”,”Под родната стряха”, авторска песен на отряда.

Защо свършва толкова бързо тренировъчният лагер?

Нищо, очакват ни нови вълнуващи преживявания на Туристическия събор в с.Широко поле. Как да не ни завиждат! Затова и новото попълнение на отряда е от 26 ученици - нови изследователи.

 

 

Предали впечатленията на учениците:

Любомир Драгнев,Елена Топалова и Маргарита Русева – ръководители на отряда.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини