Просяците в Кърджали вдигнаха мизата по изборите, искат левове, хвърлят жълтите стотинки

Просещите очи на глада

Просещите ромчета, които по време на Байрама се биеха в двора на джамията за жълти стотинки по време на изборната кампания вдигнаха мизата. Те искаха левчета и демонстративно хвърляха на земята жълтите стотинки. Циганетата обикаляха щабовете на политическите сили, често съпровождани от по-големи братя или сестри,даже с майките си.

Практика е в Кърджали ромите да натирват съпругите и децата си за просия. Те не позволяват малките просяци да харчат за храна, за да има за пиене.Децата гладуват и дори се стига до бой за огризки пред баничарниците в центъра на града.

 Най- активни са семействата от Калинка.

  След вота просяшките команди се насочиха към заведенията. Хубавото време изкара клиентите на открито и ромите чевръсто шетат между масите. Достъпът е значително улеснен , за разлика от зимния сезон, когато хората бяха вътре в заведенията и съдържателите пропъждаха мургавите нашественици.

   Безспорен първенец в съревнованието между малките просяци е Краси, който се е превърнал в новия талисман на Кърджали. Той шета по центъра и срещу сърдечна прегръдка и благословия успява да препечели по левче. Ако обектът на ласките е по-състоятелен мизата се покачва.

Георги Кулов 

Циганче проси в елитно заведение
Талисманът Краси се радва на подарена му кола
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини