До Полша и обратно с проекта „Коменски”

През месец април представителна група от най-голямото основно училище в област Кърджали „Св. Св. Кирил и Методий” посети гр. Лодз в Полша от 20 до 25 април. Учениците, участващи в проекта, бяха подбрани чрез предварителен конкурс за мултимедийна презентация. Заслугата за  участието на училището в проекта, неговата реализация и координация са дело на преподавателката по английски език Илияна Стоянова. Интересът към него даде сериозен отзвук сред учениците. Изборът на най-добрите беше много труден, тъй като децата се бяха постарали над своите творби. Големият брой желаещи показа добра мотивация и творчески подем. Само трима кандидати се класираха. Спечелилите ученици бяха много щастливи, че ще вземат участие в последната фаза на проекта „Коменски“. 

      За четвърти път  учители и ученици от четири държави – Полша, Англия, България и Турция се срещнаха на работен форум в полския град Лодз. Те работиха за пореден път по проект „Миграциите по нашите земи – минало и настояще“ на секторна програма за многостранни партньорства “Коменски“. Това беше и  последната среща на екипите участници. Домакин е лицеят в Лодз, който е част от тамошния университет. По време на срещата  Виктор Костадинов от VIIБ клас, Елена Романска от VIIа клас и Нюбера Мустафа от Va клас представиха блестящо своите презентации пред ученици и преподаватели . Не на последно място  влияние оказа и продължилият една учебна година в ОУ“Св.Св.Кирил и Методий“ контакт с асистентката от Великобритания Карън Милн.  Благодарение на много добрата си подготовка по английски език успяха да се запознаят със своите връстници, да споделят идеи и мнения по проекта. Нашите децата за пореден път не само доказаха знанията и уменията си, но и защитиха по прекрасен начин името на училището и страната си. Показаха на останалите, че светът вече е едно цяло и че хората не се делят по език и култура.

     Глобализацията и процесите, произтичащи от нея вече са в основата на човешкото „живеене“. Хората се обединяват около една обща цел – да запазят културата на етноса, от който произхождат, но и да се приобщят към общочовешките ценности и идеали. През втория ден от престоя в Полша екипите посетиха столицата Варшава, впечатляваща със своята архитектура ин автентичност. По време на Втората световна война градът е разрушен до основи, след това е възстановен  почти до предишния си архитектурен облик. Интересна  беше и  разходката до малкото градче Лович, което се намира близо до Лодз. Научихме любопитни исторически факти. Във времето, когато кралят на Полша е бил извън страната, държавата се управлявала от епископа, чието седалище се намира именно в Лович. Освен това градчето е известно със своите занаятчии. Ръчно изработени кукли, пъстро изрисувани порцеланови изделия съчетават в себе си културната уникалност на полския народ.

       На работна среща координаторите по проекта се събраха и обсъдиха резултатите, постигнати по време на всички визити и се взе решение какво още да бъде направено, за да се финализира проекта. Изводите от постигнатото през изминалата година показаха, че децата най-лесно откриват общите кодове на общуването. Чрез тяхната комуникативност и непринуденост ние възрастните откриваме и разбираме, че най-голямото богатство се крие в искриците на познанието. Естествено не маловажна е и ролята на учителя, тъй като чрез неговия опит и рутина децата развиват и усъвършенстват качествата си

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини