Политиците загърбиха врачките за изборите в Кърджали, познаха резултата без усилие

За пореден път политическите прогнози за изхода на изборите в Кърджалийско се сбъднаха,за разлика от партийните мечти. Месец преди вота областният лидер на ДПС Бахри Юмер предсказа разпределението на мандатите 3:1:1. Червеният социолог Юри Асланов също предрече мандат за социалистите. Реалистите в ГЕРБ разчитаха на един депутат. Нямаше врачки, нямаше баячки. Прогнозите се основаваха на трезви политически сметки. И трите политически сили смятат резултата за логичен, но незадоволителен.

Очаквано трусове разместиха политическите пластове в Кърджалийско. Тоталната хегемония на ДПС вече е в миналото. След ГЕРБ и БСП направи политически пробив и взе депутат в Източните Родопи,като въстановява позиции от началото на деведесетте години на миналия век. Няма кючеци на победата,няма възторжени автомобилни кавалкади, дори шампанското бе отворено в тесен кръг от съмишленици.

Големият губещ безпорно е ДПС, който водеше битка на няколко фронта в региона. Армията от избиратели на Сокола се стопи от традиционите 60-70000 на 46 407 или на 59,77 на сто от гласоподавателите. Основната причина е проста-голяма част от избирателите на Движението са в чужбина. Шефът на предизборният щаб на партията Бахри Юмер сподели преди вота, че могат да разчитат едва на около 30 000 твърди гласоподаватели в Кържалийския многомандатен избирателен район. Икономическата криза е прокудила хиляди в Турция и Западна Европа. Ако не върнем тук хората да гласуват, няма как да вземем петте мандата пророкуваше Бахри Юмер.Той се оказа прав. Движението не успя с изборния туризъм. Този път нямаше автобуси от Турция. Не се върнаха и гурбетчиите от Европа.

Друг неблагоприятен фактор за ДПС се оказаха вътрешните крамоли. Не е тайна,че още преди оттеглянето на Доган край Арда имаше няколко лагера, които се борят за надмощие. Това се отрази преди всичко на селските кметове, които имат основно влияние върху електората. Селските първенци загубиха ориентация и мотивация за агитация.

Единствено младежите на партията работиха , както в предишни кампании. Те обикаляха по адреси и отбелязваха всеки млад човек за кого ще даде вота си. В навечерието на 12 май те знаеха точно с колко гласа разполагат.

Според Бахри Юмер друг важен фактор е използването на държавната машина от верни на ГЕРБ хора за политически натиск. Той каза за Кърджали бг вести,че администрацията, силовите структури,дори горските са били впрегнати да притискат гласоподавателите на ДПС.

Едно е безспорно хората на Доган размазаха прохождащия си политически опеонент Народна партия “Свобода и достойнство” на Касим Дал и Корман Исмаилов. Тяхната предизборна коалиция с НДСВ взе едва 3,89 % от гласовете в региона. Пъченето с подкрепата на Ердоган не помогна. Разпространяваните фотографии с ликовете на Корман Исмаилов и турския премиер ,като че ли стрестнаха прокемалистки ориентираните български турци.Оказа се че ДПС е мобилизирало 77 на сто от турския електорат,срещу 7 на сто за НПСД.

Макар,че помпиха мускули за два мандата в ГЕРБ съзнаваха , че реално силите им ще стигнат за един. Партията спечели 16,38% от симпатиите на избирателите или 12 721 гласа. Отстъплението от предишния парламентарен вот е близо 6000 гласа. Ако имаха възможност за изборен туризъм като преди четири години гербаджии можеха да вземат два мандата и да изместят социалистите. И в ГЕРБ не мина без крамоли в навечерието на вота. Общинският лидер на герберите в Джебел Мюмюн Хабил заведе 20 души при стратега по партийно строителство в партията Цветан Цветанов с искането втори човек в лестата да бъде етнически турчин,а не българин мохамеданин. Хабил очакваше благословията свише да огрее него. Вместо джебелският кадър бе предпочетен зам.-областният управител Есад Садък, който трябваше да мобилизира избирателите в Кирковско. Вместо това, ГЕРБ постигна двойно по-слаб резултат в Кирково от местните избори. Веднага след вота там се заговори за оставки на ръководството и свикване на събрание, на което да се направи сериозен анализ на слабия резултат.

Според областният координатор на ГЕРБ Цвета Караянчева върху изборния резултат в региона съществено е повлиял скандалът в деня за размисъл с бюлетините в печатницата в Костинброд. Това бе венецът на кампания в продължение на пет седмици, която бе изпълнена с черен пиар. Така се стигна до факта,че много хора не излязоха да гласуват,подчерта Караянчева. Според нея е нормално една партия, която е била в управлението в условия на криза да има спад в подкрепата. Въпреки това ние пак сме първа политическа сила в страната,подчерта Караянчева. Тя каза,че в Кирково няма напрежение, но се очаквнат сериозни анализи.

Червените също се тресяха преди вота.Беловласите активисти искаха беловласи кандидати за депутати. Областният лидер Багдасаров трабваше да положи сезифофски усилия да наложи млади и неопетнени хора. Само неговата кандидатура за водач, не бе подложена на съмнение. Може би защото бе подплатена със социологическо проучване,което сочеше че червения лидер влиза без проблем в Народното събрание , ако е първи в листата. Въз основа на социологическия сондаж червените очакваха , че ще бъдат втора политическа сила в региона, но това не се сбъдна. Те загубиха гласове там където бяха сигурни , че водят на ГЕРБ -в Кърджали и спечелиха повече там където не очакваха в Кирковско и Крумовградско. Така червените спечелиха 11,52% от гласовете или 8943 бюлетини.

Разковничето на изборния ни успех,е че се обърнахме към младите.Заложихме на подготвени млади професионалисти. Победата ни е послание към бъдещето на Кърджали. При бъдещ програмен кабинет, тази грижа за младите хора ще придобие още по -широки измерения, каза избрания за народен представител Милко Багдасаров.

Тези парламентарни избори в Кърджалийско се превърнаха във фиаско на несбъднати мечти и тържество на трезвите преценки.

Георги кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини