Челси уби мечтите на Бенфика с гол в последната минута

Хубав футбол, три гола и инфарктен завършек – какво повече може да иска човек? Финалът в Лига Европа предложи всичко това, а накрая „Челси” ликуваше след победа с 2:1 срещу „Бенфика”.

Мачът започна с много нападателна игра на „Бенфика”, като португалският отбор наложи превъзходство благодарение на бързата си игра, с къси пасове на скорост. Всъщност червените успяха на няколко пъти да комбинират дори вътре в наказателното поле, като единствено крайно неточните завършващи удари бяха голямото разочарование. В това отношение се изяви Николас Гайтан, който поне на три пъти опита да свали гълъбите, летящи над „Амстердам Арена”.

След половин час игра „Челси” се посъвзе и започна да атакува повече. Най-голямата опасност за англичаните беше създадена от Франк Лампард, който стреля много силно и топката промени траекторията си, което принуди Артур да се извие във въздуха като котка, след като беше скочил в единия ъгъл и да избие с една ръка – невероятно изпълнение на бразилския вратар на „Бенфика”.

Второто полувреме отново започна с натиск на португалците и в 50-тата минута Оскар Кардосо вкара гол след кинжален удар с глава, но попадението беше отменено заради засада. Ситуацията беше изключително тънка и спокойно можеше да не бъде вдигана засада.

И както португалците доминираха, така „Челси” първи нанесоха удар. В 59-тата минута Фернандо Торес се измъкна от защитата на „Бенфика” след хвърлена от Петер Чех топка, излъга Артур и спокойно вкара от малък удар – 0:1.

„Бенфика” веднага реагира и в 68-та минута успя да спечели дузпа след игра с ръка на Сезар Аспиликуета. Зад топката застана Оскар Кардосо, който излъга Петер Чех и изравни – 1:1. При удара си обаче парагваецът се контузи леко.

В 75-тата минута Фернандо Торес беше близко до това да изкара дузпа за „Челси” след единоборство с Луизао, но бразилецът успя да се удържи и не натисна прекалено, за да стане белята за „Бенфика”.

В 82-рата минута Кардосо стреля от воле с падащ лист, но Чех внимаваше и изби с една ръка. А две минути преди края Франк Лампард със страхотна тупалка от дистанция изтряска горната греда на вратата на „Бенфика”.

И когато всичко изглеждаше ясно, в последната секунда на редовното време центриране от корнер намери Бранислав Иванович, който с параболичен удар с глава вкара победния гол – 2:1 за „Челси” и трофеят в Лига Европа отиде в ръцете на лондончани, след като в последната атака на "Бенфика" само точният шпагат на Гари Кейхил спаси от инфаркт феновете на сините, тъй като Кардосо беше на метър от вратата и нямаше да пропусне, ако беше успял да стреля чисто.

Така трагедията за "Бенфика" стана пълна, след като тимът загуби по същия начин и със същия резултат срещу "Порто" през миналия уикенд, като по този начин на 99% даде титлата в Португалия на големия съперник. Това беше и седми пореден европейски финал, загубен от португалците. А "Челси" спечели единствената европейска купа, която нямаше, след като през миналата година взе Шампионската лига, а два пъти вече спечели несъществуващия вече турнир на Купата на носителите на национални купи.

Интересен факт е, че в момента "Челси" държи и двата европейски клубни трофея - все още сините са носител на купата в Шампионската лига, макар и за само още 10 дни, а сега спечелиха и Лига Европа.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини