Отзиви в турските медии за изборите у нас

Всички медии отбелязват, че ДПС остава трета сила в страната и участието на партията на Касим Дал и Корман Исмаилов

Под заглавие "Изборите свършиха, протестите продължават" турският вестник "Хюриет" отбелязва, че според неофициалните резултати от проведените вчера парламентарни избори в България четири партии - ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака" са прескочили 4-процентовата бариера и влизат в парламента. "При около 46 на сто избирателна активност, ГЕРБ води, но нито една партия не спечели мнозинство за съставяне на правителство, поради което България я очаква политическа несигурност", посочва изданието.

Представяното от турците в България ДПС е в ключови позиции

за съставяне на българското правителство, тъй като ГЕРБ и "Атака" декларираха, че няма да се коалират, отбелязва още "Хюриет".

Като подчертава, че България е най-бедната страна в Евросъюза, вестникът пише, че голяма група протестиращи се изсипали на улицата в София след обявяването на резултатите.

Вестник "Радикал" отбелязва, че изборите в България останаха в сянката на фалшивите бюлетини, които бяха заловени в Костинброд в навечерието на изборите.

Вестникът пише и за шегите с температурите, с които медиите пробили изборната забрана за оповестяване на резултатите.

Вестник "Сабах" отбелязва, че ДПС влиза в парламента с получените около 10% и допълва, че в България се очертава вероятността да се състави правителство на малцинството, в което ДПС ще има ключова роля. "Сабах" посочва, че

ДПС успя и на тези избори да запази позициите си на трета водеща сила.

Излизащият в Бурса вестник "Олай" пише, че избирателите в Турция са показали висока активност на тези избори.

Анадолската агенция отбелязва, че в Бурса в деня на изборите е имало натрупване от хора за гласуване, което предизвикало напрежение поради това, че се е налагало хората да попълват декларации на място. Това наложило прехвърляне към други избирателни секции.

Депутатът Мустафа Йозтюрк от управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в интервю пред Анадолската агенция заявява, че изборите в Турция, където се гласува в 86 секции, са преминали безпроблемно. "Надявам се, че и НПСД на Касим Дал и Корман Исмаилов ще прескочи 4-процентовия праг

и в българския парламент да влязат две турски партии

(има се предвид и ДПС), което ще задълбочи връзките с Турция", казва депутатът, който е и председател на парламентарната група за приятелство Турция-България в турския парламент. По думите му между Турция и България има нужда от разширяване на сътрудничеството в енергийната сфера, в инфраструктурните проекти.

Джихан хабер ажансъ отбелязва, че НПСД на Касим Дал и Корман Исмаилов се е представила слабо на тези избори. Агенцията съобщава също, че в парламента влизат четири партии, като партията на Меглена Кунева също има шанс да влезе.

Вестник "Бугюн" отбелязва, че четири партии влизат засега в новия парламент, но коалицията на Касим Дал и Корман Исмаилов няма шансове да прескочи четирипроцентовия праг.

Онлайн изданията Мynet haber и Hаber 7 отбелязват отбелязват сравнително висока активност на изселниците в Турция - около 70 на сто, в сравнение с активността в България, която била около 46 на сто.

Изданието Хаберлер съобщава за активно гласуване в редица селища на Турция - Истанбул, Инегьол, Сакария, Адапазаръ и др.

Източник: vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини