3 °C

Тони Димитрова – обичана наша поп певеца

В прекрасния пролетен 30 април разговарям с Тони Димитрова, обичана наша поп певица, която пее пред ученици и родители в двора на СОУ „ Отец Паисий“.

 Усещането от текстовете на песните и е за доброта и човешка любов.

-Това ли е вашата мисия като творец?

Тони Димитрова: -Искрено се надявам тия, да виждат и усещат такава мисия в моите песни. Имам някакви индикации, че при някои хора действат по тоя начин. Като не си позволявам да се самозабравям или да лежа на симпатии и обич, не се самоизмислям, както се казва. Примерно, имала съм няколко случая в моя живот, не съм ги броила колко са, но те ми показват, че има смисъл да го правя всичко това, защото, ако не виждах такъв смисъл, аз отдавна щях да спра. Имала съм случаи, когато един човек идва и казва „Аз се развеждах, много страдах, обаче изслушах 40 пъти твоята песен „Съмва се“ - „Няма да плача, без теб не идва края на света !“, с една дума изводът е , че животът продължава. Или един финландец, който бил тежко болен от нещо, следял ми всичките песни, и дирижирал до последния си дъх. Жена му ми разказа това. Синът на покойния български актьор Константин Коцев ми сподели, че той си е отишъл от Алцхаймер и той ми разказа “държа да ти го кажа ,че вече накрая, в редките моменти на просветление, той искаше да слуша тебе“. И тогава си казвам „Ей ,може да ми е трудно, може да ми е непосилно понякога, може глас да нямам, душа да нямам, ама трябва да продължа“.

-И пак в този аспект, бяхте казали в едно интервю,че сте решили никога повече да не правите непоискано добро ?

Тони Димитрова: -А бе, истината е, че продължавам несъзнателно. Дето се казва, нека устата ти не разписва чек, който тялото ти не може да осребри. Пазни обещания не давам ,но пък някак си несъзнателно като видя някой, че се скапва и че нещо му е трудно, и предлагам да помагам.

-При срещите с младите хора, като нашите ученици например, какво искате да им кажете ?

Тони Димитрова: - Искам да им кажа, че те са доста ощетени откъм духовност и вината за това е най-малко тяхна. Някак си ние, забързани в ежедневието, забравихме да говорим с децата си, че в живота има много по – ценни неща от компютрите, че facebook-ът не е живият живот, животът е живият живот, срещите с живия живот. Забравихме да им казваме, че книгите са по-ценни от музикалните телевизии. Забравихме да им казваме, че ги обичаме и че те са смисълът на нашия живот, защото бързаме да си оправим битовизмите и някак си избутахме децата назад. Може би поради причината, че в България не се живее лесно, но аз живея само в България. Някак си в стремежа си не да го бутаме, а да го живеем този живот, ние забравихме,че, занимавайки се с материалното, духовното някъде изчезна , някъде го скрихме в някоя къртича дупка и съответно децата се подлъгват по лъскавите неща, по-лесно достъпни,по-лесно реализуеми,може би чрез продажба на душата, физиката и прочие. Някак си евтин стана животът. Научихме ги, че цената на живота е много евтина, а и на морала.

Човешкият живот е по евтин от колата,защото колите са по тротоарите, а ние сме по шосетата. Ние в безсилието си да реагираме на нещо си, го коронясваме с израза „Аз съм над нещата“. Ама, какво значи „над нещата“,ти си в нещата. След като те касаят, ти трябва да си в нещата и трябва да имаш мнение по въпроса, а не да кажеш „А, ама той сега ме ошамари тук, ама аз съм деликатна и ще си замълча, може и другата буза да обърна “ – няма такъв филм. Ти трябва да имаш мнение по въпроса, да се бориш за едното си достойнство, защото човек живее за едното си име.

-Моля, разкажете ми спомен за ученическите си години ?

Тони Димитрова: -Не, той не е мил. Най – милите ми години са ми били в Сливен, защото аз съм родена в Бургас и нашите са живели в село Звездец. Там не е имало родилен дом и майка ми ме е родила в Бургас. И после отидохме в Сливен, там бяха най-хубавите ми години. До ден днешен се събираме всяка година с моите съученици. В осми клас се преместихме в Бургас,а аз исках да живея в Сливен. Четях книжки, занимавах се театър, това бе моята мечта. Затова най-милите ми години са свързани със Сливен и с моята учителка Василева, която миналата година за първи път не беше с нас, защото си отиде на 78 години. Имала съм претенции да съм абсолютно грамотна, но това го дължа благодарение на нея, защото първите години прескачах букви и си спомням за някакъв контролен преразказ за човека и камъка. Обаче на два пъти вместо „човека“ пиша „човка“, тогава Василева ме накара да прочета този преразказ, за да осмее моите грешки пред целия клас.Толкова много бях обидена, толкова много бях засегната, че тая контролна въобще не я дадох на нашите и направо я изхвърлих в кофата за боклук.Оттогава си казах „Аз никога повече няма да допусна правописни грешки“.

          Сладкодумието на Тони Димитрова омагьосваше разговора ни до късно. Предложих ви само част от него.

          Благодарих на истинския човек и прекрасната певица.

          Интервюто подготви и записа г-жа Венета Филипова – преподавател в СОУ „ Отец Паисий“ – град Кърджали.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
02 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
02 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
02 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
02 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
02 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
02 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
02 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
02 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
02 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
02 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
02 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
02 дек 2020
Последни новини