Изселници напускат този свят,ГРАО спи,НОИ твърди че не продължава да им плаща пенсиите

Изселници в южната ни съседка напускат белия свят, но нито родната статистика ,нито ГРАО успяват да регистрират кончината им. Така избирателните списъци за Кърджалийско са пълни с мъртви души, за което първи Кърджали бг вести ви информира. Проблемът с мъртвите души обаче рефлектира и върху изплащането на български пенсии на нашенци в Турция. По наша информация там изселниците ни веднъж годишно подават декларации, за да могат да получават българските си пенсии. В случай на смърт менават месеци,преди актуална информация да се получи в Националния осигурителен институт в България. През това време пенсията на починалия тече.Казусът ни накара да се обърнем към НОИ с въпрос, как законово е решен проблема и имали спекулации от страна на наши изселници с правната уредба.

Според преслужбата на Националния осигурителен институт споразумението между правителството на Република България и правителството на Република Турция за изплащане на български пенсии в Република Турция, в сила от 01.03.1999г. се прилага за български граждани, преселили се в Република Турция след 01.05.1989 г. Съгласно чл. 8, ал. 1 от Споразумението, турският компетентен орган е длъжен своевременно да уведомява Националния осигурителен институт (НОИ) за всички промени във фактическите обстоятелства на лицата: смърт, сключване на нов брак от лица, получаващи наследствени пенсии, промени в адресите и имената на лицата, както и за други причини, които могат да доведат до преустановяване изплащането на български пенсии на територията на Република Турция. Уведомяването за починали лица се извършва посредством съгласувани между двете страни двуезични формуляри, към които турската страна прилага документ, удостоверяващ датата на смъртта. Такъв документ може да бъде акт за смърт, разрешение за погребение, удостоверение за наследници, съдебно решение за определяне дяловете на наследството между наследниците, таблица от общината за гражданско състояние и др.

От НОИ твърдят пред Кърджали бг вести,че “към настоящия момент не са установени случаи на спекулация от страна на близки на починали лица, които да получават пенсиите им след датата на смъртта.”

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини