Отец Саръев: Вярата не е официален костюм

Този, който няма вяра в Бог, няма и в себе си, казва православният духовник
Българските политиците не идват от Марс или от планетата на неизвестните, а са част от народа и от нашия избор зависи кой ще ни управлява в следващите четири години. Бъдете разумни в избора си, призова Отец Боян Саръев. Православният духовник застана пред камерата на Нова телевизия, за да поздрави християните и да им пожелае да възкръсне в тях надеждата и любовта. 
“Вярата не е официален костюм, който обличаме по празниците, а състояние на духа и начин на поведение. Тя е в убедеността ни, че Христос е Спасителят на света, че само в храма може да намерим спасение и да наследим живота вечен. Мнозина обаче са в греховна мъртвост. Те съединяват душите си с Духа Господен само под купола на църквата, но после пак влизат в света на греха и продължават да вършат злини. Тази показност и елементарна обредност на празниците може да доведе само до осъждане. Няма полза от тези хора църквата, защото те идват в най-големите празници само, за да си запалят своите свещи и да нарушат молитвеното мълчание, да съсипят празника на истинските християни”, каза в ефира на Нова телевизия председателят на Движението за християнство и прогрес “Свети Йоан Предтеча”, което си поставя за основна цел “да върне в християнската вяра потомците на ислямизираните българи”. 
Целта на човека е не да стане по-добър, състрадателен, а вечният живот, допълва отец Саръев. “Възстановяването на връзката между душата и светия Дух Господен, която бе нарушена, трябва да е в основата на нашия стремеж. Вечният живот води до спасяване на живота от вечните страдания и го води към царството Божие. Всичко останалото е от Лукавия. Правим добро, за да наследим живота вечен”, подчерта православният духовник. Според него, светът все повече се отдалечава от Божественото царство. 
“Но този, който няма вяра в Бог, няма и в себе си. Той може да се представя за смел, като интелектуалец, но е страхлив, неуверен. Трудовете на неговия ум не могат да дадат дарове”, допълва Боян Саръев. 
“Съвременният човек няма никакво оправдание от своето отдалечаване от Бога. Господ скърби за всеки човек, но ни е дал свободна воля дали да вървим след Него или след сатаната. Изборът ни е ограничен, защото или сме с Бог, или срещу Него. Българският. народ живее в бездуховност. За съжаление кризата сега е духовна. Материалният срив е следствие от нея”, уточнява отецът. Според него, политиците трябва да ни управляват по евангелските принципи. 
“Христос е казал “не правете това, което не искате на вас да правят”. Човешката природа е така направена, че хората хитруват и вършат грехове, злоупотребяват в желанието си да властват, за да реализират личните си цели. В цял свят е така, но в другите страни има изградени системи на контрол и когато властниците сгрешат, ги изхвърлят от системата, а у нас няма. Българският народ е много търпелив, но като прелее чашата, излиза на улицата и е като стихия, която може да унищожи и държавата, и реда. Никой няма полза от това. Трябва да бъдем разумни и внимателно да изберем не този, който лъже красиво, а онзи, който казва истината”, каза още патриотът който е приел мисията да служи като стожер на християнството в Родопите

Източник: http://www.besove.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини