Празничната великденска трапеза излиза около 90 лева

Около 80-90 лв. излиза празничната великденска трапеза за 4-членно семейство.

Това показа проверка на "Труд" по магазините преди Възкресение. В сметката са включени 30 яйца и боя за шаренето им, 3 кг. агнешко, приготвено с ориз и дреболии, продукти за салата и курабийки, два козунака, вино, ракия и безалкохолни.

Най-голямото перо в предвеликденското пазаруване се пада на агнешкото. По магазините то се продава между 10 и 12 лв. за килограм. Ако се приготвя с ориз и дреболии, цялото ястие ще излезе между 35 лв. и 43 лв.

В момента големите супермаркети предлагат на промоция кори с по 30 яйца за около 3,50 лв. Четири цвята боя могат да се купят и за 20 ст. Най-разпространените оцветители струват 2-2,50 лв. Предлагат се и комплекти с включени кристали и стикери за около 4 лв. Тази година на пазара се появиха и писалки и восък за изписване на яйцата. Комплектът струва 5 лв.

Традиционната пролетна салата от марули, лук, чесън и репички ще излезе около 2,5 лв. Ако се разнообрази и с домати и краставици, трябва да се добавят още толкова пари към бюджета за храна, които ще стигнат за по половин килограм от двата зеленчука.
Два козунака от по 400 г излизат между 3 лв. и 7 лв. по цените в супермаркетите. Стойността им зависи от допълнителните съставки като ядки, сладко или шоколад.

В някои магазини може да се намери сладък хляб за 90 ст. разфасовката. Хлебарите обаче предупреждават, че евтините козунаци са направени от миксове, като в тях се добавят само брашно и мазнини. Освен по цената могат да се познаят и по гладката структура, както и по това, че се ронят.

Около 8,50 лв. струват продуктите за голяма доза домашни курабийки. Основните им съставки са брашно, захар и яйца. Пакет брашно от 1 кг се продава за около 1 лев. Захарта върви между 1,60 и 2 лв. за килограм. Яйцата са около 20 ст. за брой.

Между 18 и 30 лв. струват напитките за празника в зависимост от това в кой ценови сегмент са. В сметката са включени по една бутилка ракия и вино, и две бутилки безалкохолно. Два литра бира се продават за 2-2,50 лв. По-евтино излиза покупката на голяма опаковка от 6 бутилки.

Според председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев тази пролет има сериозно поскъпване при картофите, зелените салати, репичките и някои плодове.

По думите му в момента българският пазар е залят от гръцки и македонски зелени салати, а причината е, че родните производители закъсняват малко с изкарването на продукцията на пазара. Той изрази надежда, че в навечерието на Великден българските зелени салати ще се появят по търговските обекти.

Според Стойчев тази година великденската трапеза ще излезе с 15% по-скъпо от миналогодишната. Той твърди, че като цяло цените на основните храни за великденската трапеза са идентични с миналогодишните. Стабилна на този етап остава например цената за килограм агнешко.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини