Медсестрите стават лекарски асистенти. Преглед на печата

24 часа: Борисов: Подкрепям Цветан Цветанов на 100%

"Абсолютно подкрепям Цветан Цветанов", каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на инспекция на новоизграждащия се участък Шумен-Белокопотиво от магистрала "Хемус". Десетки граждани посрещнаха лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов на участъка. „О колко красива е станала, колкото и да ви е яд. Това е нашият труд, това е нашият резултат.

24 часа: Софийско беемве засечено 3 пъти с над 200 км/ч

БМВ минава три пъти с около 200 км/ч покрай камерите на КАТ, монтирани до бензиностанцията на "Шел" на околовръстния път, само за месец. Докато на наглия шофьор му пристигне първият електронен фиш за това нарушение в края на януари, той минава покрай същата камера още два пъти. Околовръстният път е най-смъртоносното шосе в столицата.

Труд: Медсестрите стават лекарски асистенти

Наименованието "медицинска сестра" ще изчезне и ще се замени с "лекарски асистент". Такава промяна в наредба е гласувало ръководството на Министерството на здравеопазването (МЗ) в последния работен ден преди празниците.

"Професията на медицинската сестра се феминизира, затова един от начините да увеличим броя на тези специалисти е като привлечем повече мъже към нея. Но някои представители на силния пол не се чувстват комфортно, когато към тях се обръщат със "сестро", затова предлагаме смяна на наименованието", съобщи за "Труд" министърът на здравеопазването проф. Николай Петров. Той добави, че в Западна Европа много мъже работят точно като сестри. Но във Франция името на професията е в мъжки и в женски род - съответно "енфермие" и "енфермиер", така е и в Италия - "инфермиере" и "инфермиера".

Труд: Росен Плевнелиев: България не заслужава имиджа си по отношение на корупцията и престъпността

"България не заслужава имиджа си по отношение на корупцията и престъпността", заяви президентът Росен Плевнелиев във Вашингтон в рамките на дискусия на тема „Трансатлантическата връзка в Новата ера", организирана от университета „Джонс Хопкинс" и фонд „Маршал".

Президентът не скри разочарованието си от неуспеха на българската страна да подобри образа си в чужбина. Росен Плевнелиев сподели, че опитът му в бизнеса го е научил, че седемдесет процента от успеха са въпрос на комуникация и доверие, а България има проблеми в това отношение. Държавният глава подчерта, че във Великобритания, където някои политици вдигат рейтинга си, говорейки против българите, той вижда български студенти, които плащат таксите си за обучение и интегрирани работници, които плащат данъци и осигуровки.

Стандарт: Цветанов готов да се откаже, но не сега

Цветан Цветанов е готов да се откаже от имунитета си, но след изборите. Дотогава ГЕРБ няма да реагира на скандала с "бръмбарите", а ще продължава по график с предизборната агитация, научи "Стандарт" от високопоставени партийни източници. Според хората на Бойко Борисов с действията си в кампанията опонентите им целят да внушат на обществото, че в държавата нищо не работи - нито МВР, нито ЦИК, и затова организирали паралелно броене. Опозицията искала да предизвика ниска избирателна активност, от която имали интерес всички извън ГЕРБ, която единствена разчитала на подкрепа и извън твърдите партийни ядра. Така опонентите им щели да предизвикат по-нисък резултат на ГЕРБ.

Във вторник прокуратурата обяви, че е събрала достатъчно данни, че като МВР шеф Цветанов е извършил престъпление с бръмбарите. Според обвинителите той съзнателно не е контролирал служителите на СДОТО, които са подслушвали незаконно. Прокурорите обаче не могат да го привлекат като обвиняем заради кандидатдепутатския му имунитет. Цветанов може да бъде подведен под отговорност след изборите на 12 май. Щом той стане депутат, главният прокурор Сотир Цацаров може да му поиска имунитета, а Цветанов - сам да се откаже от него..

Стандарт:Комбина за агне от кошарата

Комбина за великденската трапеза. Така правят стотици семейства у нас в навечерието на най-светлия християнски празник. "Цената на цяло агне е висока за нас, освен това и мръвката е много", разказва 34-годишнаjd Ива, която със съпруга си и съседите им търсят агне за Великден. Оказа се, че в навечерието на празника производители и търговци почнаха да свалят цените, тъй като клиенти няма. "В сряда сутринта стотици хора окупираха тържището в Благоевград, където цената за килограм живо тегло на агнето падна до 4 лева. Николай Стоименов от с. Дренково подбил цената на четириногите, тъй като имал 10 ярета в ремаркето си. "Имам още 40. Ако не ги продам, няма с какво да им купя фураж, не мога да ги храня. Правя си моята сметка, не бива да ми се сърдят колегите. Ако искат, нека ги продават и по 10 лева за килограм. Стоката си е моя, нито съм я крал, нито съм я купил отнякъде. Проблемът е, че хората нямат пари, много малко са купувачите, ниски са заплатите, други ги получават със закъснение, а и безработицата е все по-голяма", реди Николай, който набързо пласира три ярета на възрастен мъж от Кочериново и млада благоевградчанка. Не че лесно е отгледал стоката, но няма избор. Вдигне ли цената, няма да може да я продаде.

Монитор: Цветанов допуснал незаконно подслушване

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е допуснал незаконното подслушване в МВР, за което лидерът на БСП Сергей Станишев внесе сигнал при главния прокурор преди близо месец. Това съобщиха вчера от Софийската градска прокуратура. Държавното обвинение счита, че са събрани достатъчно доказателства, които уличават Цветанов в поръчване на неразписани от съда бръмбари.

До вчера това разследване се водеше срещу четирима шефове от СДОТО - дирекцията във вътрешното ведомство, която отговаря за СРС-тата. Преди седмица трима от началниците на дирекцията - Камен Костов, Цветан Иванов и Сергей Кацаров, получиха обвинения за безконтролното подслушване. Техният подчинен Радко Димитров пък беше обвинен, че се е опитал да унищожи записите от незаконните мисии на автомобилите за подслушване и така е възпрепятствал правосъдието.

Обвиненията срещу четиримата обаче бяха свалени вчера с решение на Софийската градска прокуратура.

Преса: Пустословие

Вчера генерал Петя Първанова нареди обществени личности да не коментират скандала с подслушванията в държавата... В първия миг се разсмях, но след това се осмелих да попитам:

Коя все пак сте вие, госпожо Първанова, че ще ми забранявате коментар?

Това не си е позволявал по време на соца даже Димитър Стоянов, с чийто стол временно разполагате.

Ако обществените личности не коментират, кой ще го прави? (Тази забрана отнася ли се и за Б.Б., който, нали няма да отречете, също е обществена личност? Ако „да", трябва да му се каже, иначе току-виж е пострадал.)

Затова един скромен съвет - изтеглете си думите, госпожо Първанова, не е хубаво да ви помним чрез непремислено пустословие.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини