Евросъюзът отнема правото ни на глас, заради скандала с подслушването?

Ивйло Калфин

Има вероятност Европейският съюз да ни наложи предпазна клауза и да ни отнеме правото на глас, съгласно чл.7 от учредителния договор , заради нарушаване на принципите на демокрацията. Скандалът с нерегламентираното подслушване има широк отзвук в европейските институции.

На 7 май в Европейският парламент ще бъде изслушана вътрешната министърка Петя Първанова. Това съобщи в Кърджали евродепутатът от левицата Ивайло Калфин. Той каза, че Първанова ще бъде заслушана от Комисията по граждански права. Това се подкрепя от 5 парламентарни групи. Две са против,включително и тази на Европейската народна партия,на която ГЕРБ плаща солиден членски внос. Първанова трябва да обясни защо се е стигнало до нерегламентирано подслушване и злоупотреби с власт,каза още Калфин. Според нас начинът, по който МВР при ръководството на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов е подслушвало, не отговаря на европейските правила. Ще бъде възобновен дебата,доколко независими са институциите в България. Никой от старите  членки не е предполагал, че в страни като България, Румъния и Унгария може да се злоупотребява с власт, каза още евродепутатът. Той подчерта, че съдържанието на записите е обезпокоително. То е не по-малко тревожно от тези записи, които изтекоха преди време в медиите и се отнасяха за чадър върху фирма, осигурен от тогавашния премиер Бойко Борисов, чрез шефа на митниците Ваньо Танов. Сега Бойко Борисов показа, че има влияние върху съдебната власт и отново разтваря чадъри върху свои приближени. Последният запис показва как са разходвани евросредства,чрез нерегламентирано разпределение за медии. Очаквам разследване на ЕС и ОЛАФ, каза Ивайло Калфин.

Според евродепутатът заслужено не сме в Шенгенската зона. Той пророкувал, че с министър като Цветан Цветанов няма да можем да изпълним критериите.

До сега право на глас на страна членка не е отнемано, каза още Калфин.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини