5 °C

Отбелязаха 110 години от рождението на Петър Маринов, спасителят на Родопите

Честването

Снощи в конферентната зала на Дъражавен архив Смолян бе отбелязана сто и десет годишнината от рождението на секретаря на българомохамеданската Дружба „Родина” Петър Маринов. Малцина знаят,че благодарение на неговите изследвания България успява да запази след приключването на Втората световна война Родопите, доказвайки пред Великите сили,че те са заселени основно с българско население.

Петър Маринов е родопчанин. Той е един от учениците и последователите на родоповеда Стою Шишков. Завършва духовната семинария в Пловдив и става архирейски наместник в Смолян. На 3 май 1937 г. участва в създаването на културно-просветната организация Дружба „Родина”. Избран е за неин секретар. След Деветосептемврийският преврат е обявен за фашист и съден от Народен съд, но е оправдан. Има огромен архив,който се обработва от сина му Александър Маринов. Петър Маринов е обявен посмъртно за почетен гражданин на Пловдив и Смолян.

Пред общественици от Средните Родопи за трънливия житейски път на Петър Маринов говори историкът доц.Христо Гиневски. Член.кор. на БАН проф.Стоян Михайлов разказа за делото на родинци. Михайлов е един от първите проучвали архива на Дружба „Родина”.Той разказа интересен епизод свързан с Петър Маринов.В годините на т.нар.развит социализъм Петър Маринов поискал от главния редактор на списание „Родопи „ Николай Хайтов да публикува там свои изследвания за българите мохамедани. Хайтов поел риска, с ясното съзнание,че може да си навлече големи неприятности, давайки трибуна на човек обявен за фашист. Сътрудничеството на Петър Маринов с „Родопи” секва благодарение на младия тогава сътрудник на списанието Свилен Капсъзов. Капсъзов бил назначен от Хайтов, завършил благодарение на него висше образование, получил софийско жителство и апартамент в столицата. Въпреки всичко той обвинил пред властите големия български писател, че дава трибуна на Петър Маринов. Ще припомним че след демократичните промени Капсъзов бе депутат от ДПС. Загина при автомобилна катастрофа.

На честването говори и правнучката на друг член на Дружба Родина Стоил Кумецов от Кутела. Издателство Тангра Тан Нак Ра подготвя издаването на неговите спомени,в които той описва не само дейността си за организацията ,но и премеждията си при комунистическия режим.

Георги Кулов

Александър Маринов
Рода Кумецови
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
01 дек 2020
Последни новини