Отбелязаха 110 години от рождението на Петър Маринов, спасителят на Родопите

Честването

Снощи в конферентната зала на Дъражавен архив Смолян бе отбелязана сто и десет годишнината от рождението на секретаря на българомохамеданската Дружба „Родина” Петър Маринов. Малцина знаят,че благодарение на неговите изследвания България успява да запази след приключването на Втората световна война Родопите, доказвайки пред Великите сили,че те са заселени основно с българско население.

Петър Маринов е родопчанин. Той е един от учениците и последователите на родоповеда Стою Шишков. Завършва духовната семинария в Пловдив и става архирейски наместник в Смолян. На 3 май 1937 г. участва в създаването на културно-просветната организация Дружба „Родина”. Избран е за неин секретар. След Деветосептемврийският преврат е обявен за фашист и съден от Народен съд, но е оправдан. Има огромен архив,който се обработва от сина му Александър Маринов. Петър Маринов е обявен посмъртно за почетен гражданин на Пловдив и Смолян.

Пред общественици от Средните Родопи за трънливия житейски път на Петър Маринов говори историкът доц.Христо Гиневски. Член.кор. на БАН проф.Стоян Михайлов разказа за делото на родинци. Михайлов е един от първите проучвали архива на Дружба „Родина”.Той разказа интересен епизод свързан с Петър Маринов.В годините на т.нар.развит социализъм Петър Маринов поискал от главния редактор на списание „Родопи „ Николай Хайтов да публикува там свои изследвания за българите мохамедани. Хайтов поел риска, с ясното съзнание,че може да си навлече големи неприятности, давайки трибуна на човек обявен за фашист. Сътрудничеството на Петър Маринов с „Родопи” секва благодарение на младия тогава сътрудник на списанието Свилен Капсъзов. Капсъзов бил назначен от Хайтов, завършил благодарение на него висше образование, получил софийско жителство и апартамент в столицата. Въпреки всичко той обвинил пред властите големия български писател, че дава трибуна на Петър Маринов. Ще припомним че след демократичните промени Капсъзов бе депутат от ДПС. Загина при автомобилна катастрофа.

На честването говори и правнучката на друг член на Дружба Родина Стоил Кумецов от Кутела. Издателство Тангра Тан Нак Ра подготвя издаването на неговите спомени,в които той описва не само дейността си за организацията ,но и премеждията си при комунистическия режим.

Георги Кулов

Александър Маринов
Рода Кумецови
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини