Щраусови яйца носят благоденствие, излагат ги тази вечер в Арт галерията

Изложба на щраусови яйца ще бъде открита тази вечер в Арт галерия “Кръг” в Кърджали. Представят я нашите съгражданки Нина Палазова и Ваня Петкова. Изложбата ще гостува от 22 до 26 април. Тя е посветена на големия християнски празник Великден.

Кърджалийки представят гравирани и рисувани щраусови яйца. Освен това са изложени и икони. Автор на гравираните яйца е Нина Палазова, а на рисуваните Ваня Петкова. Нейни са и иконите.

Рисуването и гравирането на яйца те са заимствали от Западна Европа. Европейците пък са го възприели от африканските аборигени, които вярват, че във всеки дом трябва да има черупка от щраусово яйце за благоденствие. Според европейско поверие”Черупката на яйце от щраус, поставено до домашна икона или някъде другаде на видно място, привлича голямо богатство, изобилие,плодородие и плодовитост, успех и много пари”.

Според Нина Палазова за гравирането на едно яйце отиват три седмици труд. Най-честите сюжети на нейните произведения са еднорози, ангели, пеперуди. Ваня Петкова рисува върху яйцата Света Богородица, Исус Христос,Архангел Михаил.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини