Скандално! 15 млн.лева за завод за отпадъци край Кърджали изчезват мистериозно

Проф.Мария Златева

15 милиона лева,предназначени за завод за битови отпадъци край Кърджали са изчезнали мистериозно. Парите са били отпуснати от английското правителство,по предложение на английското посолство у нас. Британските дипломати са изискали финансирането на проекта след оповестен доклад за наличието на тежки метали в кръвта на децата от Кърджали. Това съобщи пред медицински работници в столицата на Източните Родопи един от най-титулуваните български учени проф.Мария Златева. Проф.Златева е микробиолог,най-добрият ни еколог, носител на званието учен на годината за 2002 г. на американски и институт и носител на награда на ООН за екология за 2011 г.Тя е и шеф на асоциацията на жените-изобретателки в България. Проф.Златева е била и член на Висшия експертен съвет и е инспектирала проекта за завода за преработка на битови отпадъци, финансиран от британското правителство. Вместо построен завод експертния съвет установил,че край Вишеград има огромно сметище, а цялата околност е затрупана с найлонови торбички. Сметището е трябвало да бъде рекултивирано като върху боклука се насипе слой от 30 см.пръст.Нищо подобно. Върху сметта е бил нахвърлян пласт от 2 см. При скандалната ситуация проф.Златева предложила на англичаните да платят по 20 лева на местни роми да разчистят найлоновите торбички и пластмасови отпадъци в околността.

  Според най-титулуваният еколог в Европа страната ни ще трябва да плати 6 млрд.лева за депа за битови отпадъци. Вместо това могат да се изградят заводи за тяхната преработка, което ще излезе много по евтино.Един завод излиза около 30 милиона, посочи Златева.

   Професорката като член на Висшия експертен съвет е гласувала за прокарването на Оценките за въздействие върху околната среда на златодобивната инсталация на Горубсо и на новия цинков завод в Кърджали. Според нея по добре е да се търси баланс между екология и стандарт на живота, отколкото да имаме гладуващо население и девствена природа.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини