Кърджали очаква плакатна война, днес кмета определя местата за лепене на постерите

Плакатна война се очаква в Кърджали за предсрочните парламентарни избори. Прогнозите са,че традицията ще бъде спазена и постери на различни партии ще се лепят един върху друг. Днес кметът ще публикува на сайта на общината заповед, с която определя местата за лепене на плакати. Както може да се очаква тя няма да бъде зачетена. Така е било през всички досегашни предизборни кампании в Кърджали.

От общината очакват,че Изборният кодекс ще респектира партиите . В него е регламентирано, че градоначалникът определя местата,където да се лепят плакатите. Когато за това се ползват сгради, огради и витрини се иска съгласието на собственика или управителя. Кметът изисква или премахва по решение на Районната избирателна комисия и със съдействието на МВР плакатите поставени в нарушение на кодекса. Това може да става и в изборния ден по решение на секционните избирателни комисии.

Изборният кодекс изрично забранява унищожаването и заличаването на агитационни материали до края на изборния ден. Били сме свидетели през последните години дори на ръкопашни схватки между командита на различните партии, натоварени с лепенето на постери.

Според Изборният кодекс партиите и коалициите ще трябва в тридневен срок след вота да премахнат плакатите.

Законът предвижда солени глоби .За нарушаване на местата за лепене, глобите варират от 1000 до 3000 лева. До 5000 скачат те,ако партиите не си почистят в тридневен срок постерите.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини