Местан иска програмно правителство на коалиционна основа

Лютви Местан

Трябва да се възстанови коалиционната формула за управлението на държавата, но не по модела на двойната или тройната коалиция от преди. Доминанта на експертното и програмното начало, това е необходимо сега на България.

Това заяви пред журналисти в Кърджали лидерът на ДПС Лютви Местан, предаде кореспондентът на БГНЕС в града. Местан призна, че по време на тройната коалиция партиите в нея са допуснали парцелиране и феодализиране на отделните министерства.

Той подчерта, че следващото правителство ще бъде принудено да работи в изключително тежки условия, след като през властта е преминал кабинетът на Борисов. Лидерът на ДПС и водач на листата в Кърджали изрази силна тревога от вандалските актове спрямо хора и имущества на ДПС още в първия ден на кампанията.

Той посочи опожарената кола на младежката лидерка на ДПС в Добрич Тюляй Мехмед, партийния офис в Силистра, осъмнал с изпотрошени стъкла. Няма да влезем в сценария на насилието и агресията, подчерта Местан. Той заяви, че не вярва на тази полиция, защото тя е на Цветан Цветанов. "Привикват се наши кандидат-депутати по места, за да подписват предупредителни протоколи.

Служебният министър Петя Първанова не можа да посочи конкретни данни, на базата на които полицията принуждава тези хора да подписват протоколите. Това е грамаден политически въпрос, така се вменява виновност и се ерозира имиджът на кандидатите за депутати", коментира Местан. Той е изпратил официален сигнал до ОССЕ по този повод. Според него изборите се провеждат в условия на дискредитирана държавност, а демокрацията е поставена на тежко изпитание.

"Заявявам категоричната готовност на ДПС за участие в създаването на правителство на широкото политическо съгласие, допълнено и подкрепено и от гражданското", заяви Местан. След многочисления митинг, с който ДПС стартира националната си кампания от Кърджали, всички водачи на листи се отправиха към парк "Простор", където засадиха 40 дръвчета. Те се обърнаха с призив всички кандидат-депутати в страната да последват примера им и да покажат ново отношение към зелената политика. /БГНЕС

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини