Изселниците в Турция се опасяват от недостиг на секции за изборите на 12 май

Броят на избирателните секции в Турция за парламентарните избори в България няма да са достатъчни за всички граждани, които ще поискат да упражнят своя вот, алармираха активисти на Дружествата на българските изселници.

Според регламента на ЦИК за разкриване на секции в посолствата и консулствата на България в чужбина са необходими 20 заявления. В населените места, където страната няма дипломатическо представителство, трябва да бъдат подадени поне 100 заявления, за да бъде разкрита секция. След като секцията е разкрита, всеки гражданин с право на глас може да го упражни в деня на изборите.

11 април е крайният срок, в който българите зад граница могат да подават заявление за гласуване в предстоящите парламентарни избори, на базата на които ще бъдат разкрити изборни секции.

Според българските изселници в Турция обаче броят на разкритите секции няма да отразява реалистично броя на желаещите да гласуват. „Много от нашите хора предпочитат да се явят да гласуват направо в изборния ден, като попълват на място декларации,” коментира пред БТА Ефраим Канбероглу от Дружеството на българските турци в квартала Авджълар в Истанбул. Той прогнозира наплив на хора, дълги опашки и недостиг на бюлетини.

Канбероглу дава пример с предишните парламентарни избори, когато бяха подадени около 45 000 заявления за гласуване от Турция, а в изборния ден гласуваха 90 000 души. „Смятам, че трябва да се има предвид това, когато се определя броят на секционните избирателни комисии, т.е. урните за гласуване специално в Турция,” допълва той.

Изселничката от Кубрат Гюлтен Гюнеш, която живее в истанбулския квартал Картал, е на мнение, че подаването на заявленията по електронен път е улеснение. Освен това от дружеството на българските изселници са осигурили формуляри от заявленията, а също на интернет страниците има указания как да се попълват.

През миналата година правителството на Реджеп Тайип Ердожан с еднократна амнистия даде турско гражданство на близо 20 000 български турци, които запазват и българското си гражданство. „Досега тези хора отиваха да гласуват в България, но на предстоящите на 12 май избори вероятно ще гласуват в Турция,” казва представител на Федерацията на балканските румелийски изселници.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини