Пролетните предвестници отново в Ардино

Тази сутрин в Ардино пристигнаха пролетните предвестници – двойка бели щъркели.  За втора поредна година, те отново отседнаха в миналогодишното си гнездо, разположено върху комина на новостроящия се хотел близо до Общинския музей в града. Първата работа на птиците беше да огледат гнездото си, пострадало от тежката зима. За целта те многократно отлитаха до коритото на р. Ардинска и по ливадите на близките села Правдолюб, Дядовци и Кроячево, за да събират съчки, треви и клонки.

Според биолози и местните жители тази двойка е миналогодишната, а може би са техните потомци. Щъркелите продължават да  се радват на осигуреното спокойствие за създаването на потомство.

Собсвеникът на новостроящия се хотел сподели, че заради красивите птици се отказал да събори високия комин на бившата градска баня. „Всички трябва да обичаме и защитаваме птиците, които живеят в близост до нас”, заяви той.

А първите лястовици за тази пролет пристигнаха в Ардино на 26 март, съобщи орнитологът Мехмед Гюлестанов, който дълги години наблюдава миграцията на птиците в малкото родопско градче. Според него, тази година лястовиците са пристигнали 15 дни по-рано. „Това е признак за топло и горещо лято”, уточни Гюлестанов.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини