Константин Тренчев: Ако не се вземат мерки, след 4 месеца ни чака режим на тока

Нещата в енергетиката са страшни. Говори се за увеличение на цените, на фона на това, което изкара хората на улицата. Трябва да се положат усилия този въпрос да се реши, защото е приоритетен.

Това заяви пред журналисти в Министерски съвет президентът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев след първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) след встъпване в длъжност на служебния кабинет.

Тренчев заяви, че около 3000 миньори са в отпуск - някъде платен, на друго място принудителен, неплатен. Намаляват се заплати в сферата на енергетиката с предложения от 25 - 35%. Това няма да се приеме с ръкопляскания, заяви Тренчев.

„Енергийната система се разпада и ако не се вземат мерки, до 4 месеца ще се разпадне напълно с всички последици от това - режим на тока и т.н.", предупреди Константин Тренчев. Той поиска създаване на кризисен щаб с председател на ниво най-малко ресорен вицепремиер.

Една част от капиталовите разходи, които така или иначе през последните три години не се усвояват, могат да се пренасочат към социалния сектор. Не казваме да бъдат отрязани капиталовите разходи. Това заяви пък президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той обясни, че 69% е усвояемостта на капиталовите разходи от бюджет 2012. „Основната част от тези 5.4 млрд. лв. капиталови разходи са от европейски средства, но 250 млн. лв. са български разходи за инвестиции и за капиталови разходи. 5%, които ние смятаме, че могат да бъдат пренасочени, от тези 5.4 млрд. лв. сами разбирате каква сума са. Това е един източник, с който няма да влияем негативно върху заетостта и растежа", обясни Пламен Димитров.

„Анализът ни показва, че лихвените разходи не се изпълняват спрямо предвидените. Там има допълнителни възможности от няколко десетки милиона лева", каза президентът на КНСБ. „Вноската към Европейския съюз никога не се изпълнява на 100% спрямо планираното. Вноската е около 900 млн. лв. За 2012 г. е изпълнена на 90%", посочи той.

Източник: http://snews.bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини