"Атака" сезира Конституционния съд за промените в служебния кабинет

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров твърди, че е незаконен указът, с който президентът Росен Плевнелиев назначи служебното правителство, предаде БНТ.

По думите на Сидеров е нарушена Конституцията с определянето на трима вицепремиери и новия министър за електронното правителство. Защото структурни промени в правителството могат да се правят само от парламента, не и от президента, заяви Сидеров.

"Президентът Плевнелиев по Конституция трябваше да се вмести в настоящата структура на правителството, която е гласувана от Народното събрание и само в нея да назначава хора. Той наруши това. Промени структурата, с което наруши Конституцията. От там нататък трябва да се задейства омбудсманът - да сезира Конституционния съд, който да отмени този указ", посочи Сидеров.

Трябва да се отмени и указът за разпускане на Народното събрание, призова доскорошният депутат от "Атака" Огнян Стоичков. Следващият ход, според националистите, е Плевнелиев да издаде нови укази за правителство и разпускане на парламента, а Цецка Цачева да събере отново и да разпусне депутатите.

Според Огнян Стоичков новият министър по електронното правителство Роман Василев няма нормативна уредба, въз основа на която да работи. Той недоумява какво повече ще прави министърът за електронното управление от министъра на транспорта и електронните съобщения за електронното правителство.

Жалко е, когато президентът тръгне с един фалстарт, подчерта Стоичков.

По време на брифинга стана ясно още, че в сряда националистите ще настояват да присъстват на заседанието на Министерски съвет, както и на следващите заседания на служебния кабинет. Хората на Сидеров призоваха и други организации и представители на гражданския сектор да присъстват на заседанията.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини