Цвета Караянчева:ГЕРБ извоюва запазване на субсидиите за тютюнджиите

Цвета Караянчева

Евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел извоюва запазване на субсидиите за българските тютюнопроизводители, съобщи народният представител от Кърджали Цвета Караянчева след разговор с г-жа Габриел. Това бе регламентирано с приемането на ключова за България поправка при гласуването на новата Обща селскостопанска политика на ЕС за периода 2014-2020 година в Страсбург. Според предложението на ЕНП, страните-членки на ЕС ще могат да предоставят до 15% от националния пакет директни плащания на сектори с икономическа, социална и екологична насоченост. Това означава, че у нас вече ще могат да се дават субсидии за тютюнопроизводителите, овощарите, животновъдите и зеленчукопроизводителите. В този пакет попада и субсидирането на маслодайните култури. Ще има и обвързано с производството плащане на животновъди, които не притежават по-голямата част от земята, която ползват.

            По отношение на директните плащания, Европарламентът е приел по-справедливо разпределение на средствата между страните-членки, съобщи още Караянчева. Националните пакети за директните плащания ще бъдат адаптирани, така че за държавите-членки с настоящо равнище от директни плащания на хектар под 70% от средната стойност за ЕС, увеличаването ще е с 30%. За държави-членки с равнище на директни плащания между 70 и 80% от средната стойност, увеличаването ще е с 25%, а в тези държави-членки, които получават повече от 80% от средното - с 10%.

По време на гласуването в Страсбург евродепутатите са приели и предложена от Мария Габриел поправка, засягаща пчеларския сектор. В новата схема за подпомагане на пчеларите субсидиите вече ще се плащат не за кошер, а за всяко отделно пчелно семейство. По този начин българският мед ще може успешно да се конкурира на европейския пазар, а усилията на българските производители ще бъдат възнаградени.

Европарламентът също така потвърди тавана на директните плащания и те остават 300 хиляди евро. Малките фермери ще бъдат подпомагани по решение на държавите-членки, като единичната сума за подкрепа се увеличава до 1 500 евро, което ще позволи включването на повече малки ферми по схемата. Евродепутатите гласува и за запазване на правата на засаждане на лозя до 2030 г., което е важен момент за винопроизводството и винопроизводителите в България.Това съобщиха за медиите от местната централа на ГЕРБ.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ня
    НЯКОЙ
    1 0
    19:31, 13 мар 2013
    Коя е тази мария габриел? Да не би да е мария неделчева. За това ли ги праща от герб в брюксе за да си намерят мъж?
Последни новини