13 °C

Правят интернет-портал за хора с увреждания от България и Гърция

В интернет мрежа ще останат свързани хората с увреждания от България и Гърция след изпълнението на проект „Достъпност за всички”, който премина под мотото „Достъпността е основната предпоставка за осигуряване на недискриминация и равнопоставеност на всички граждани”. Този и много други резултати отчете финалната конференция в Кърджали, на която беше представено постигнатото в рамките на проекта. В конференцията взеха участие представители на местните и регионалните власти, на неправителствени организации на хора с увреждания от региона, на партньора от Гърция и на медиите. Проектът по Програма „Европейско териториално сътрудничество Гърция-България 2007-2013 г.” е осъществен от Националния съвет на хората с увреждания в България и Националната конфедерация на хората с увреждания в Гърция. Неговата идея е местните и регионалните власти в българските общини да стават все по-достъпни за хората с увреждания съгласно европейските изисквания.

По проекта беше създаден модерен интернет портал, който предоставя възможности за достъп на хора с най-различни увреждания – автоматично преобразуване на текст в глас, опции за персонализиране на сайта, за избор и управление на разделителната способност на екрана, цветовете на сайта, размера на шрифта и други настройки за оптимизиране на достъпа до информацията. Порталът е достъпен за Гърция и за България (www.a4all.gr и www.a4all.bg) и предлага различни формати за информиране, обмяна на опит, консултация, работа в мрежа и дискусии, благодарение на които хората с увреждания от България и Гърция, които са реалните бенефициенти на проекта, ще останат във връзка и след финализирането на проекта.

Развитието на диалога между хората с увреждания и местната власт е друг устойчив във времето резултат, който бе постигнат от проект „Достъпност за всички”. Представители на тези целеви групи имаха възможност да установят лични контакти и да потренират решаването на проблеми по време на състоялите се по проекта обучения. Тези контакти и методики ще им помагат и занапред да търсят добрите решения за достъпна среда.

Проект „Достъпност за всички” оставя за организациите на хората с увреждания и за общинската и регионалната администрация в България и Гърция Наръчник за осигуряване на достъпност за хората с увреждания на местно ниво, който е удобен за работа и дава възможност за изграждане на стратегии, програми и планове, за да се повиши достъпността до публичните и частните обекти от местно значение. Населените места не винаги отговарят на тези изисквания за достъпност, показват пилотни изследвания в общините Хасково и Александруполис, осъществени по време на проекта. Редица проблеми пък чакат законодателни решения, изтъква сравнителен анализ на правната и институционалната рамка за достъпност на хората с увреждания по проект „Достъпност за всички”. Неговите издания са отпечатани в брошури, включително с брайлов печат, и на компакт диск.

В рамките на проект „Достъпност за всички” у нас бяха организирани конференции „Достъпност” и обучителни семинари в градовете Благоевград, Хасково, Кърджали и Смолян.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Укротете темпото, денят не е подходящ за инициативи и активност, от какъвто и да е характер. Усамотението ще ви се отрази обновяващо на психиката и мисленето. Не мислете за работа и пари, дори и да ви се струва, че е наложително. Ще поемете в тази посока, но не днес.
05 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате прекалено много енергия за да прекарате деня в почивка. Заемате се с какво ли не, докато накрая не откриете онова, което наистина ви удовлетворява. В личен план ви очакват много приятни мигове с човека до вас. Помислете обаче преди да предприемате по-рисковани начинания днес. Моментът не е подходящ.
05 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Телефонно обаждане може да обърка плановете ви. Използвайте свободното си време за необходими дейности в дома ви, но не ангажирайте околните непременно да ви помагат. Ако се окажете между две противоположни мнения, но не избързвайте да вземате страна. Изчакайте и ще спечелите.
05 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е чудесно. Захващате се с много дела наведнъж, но учудващо за хората около вас, успявате да ги свършите по задоволителен начин. Ще се изненадатe от реакцията на свой близък човек за нещо, което възнамерявате да свършите в близо бъдеще. Дайте шанс на човек, с когото сте в незадоволителни отношения да покаже на какво е способен.
05 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес сте особено привлекателни за околните и най - вече за представителите на противоположния пол. Не се поддавайте на чужди внушения, колкото и примамливи да изглеждат те. Получавате добри новини, които разплитат доста възможности.
05 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще прекарате спокоен ден в домашна обстановка, което ще бъде много полезно за възстановяване на душевния ви баланс. Спокойно можете да се посветите на любими и разтоварващи занимания, като оставите работата настрана. Околните често ще се допитват до вас, а вие бихте могли да им бъдете много полезни с точните си съвети.
05 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съществува вероятност да останете разочаровани от някой или нещо. Залагате прекалено много на събитие, което няма да оправдае очакванията ви. Вслушайте се в съвета на свой близък, попадал в аналогична ситуация. Заемете се с нещо, което ви е приятно, и което ще отклони мислите ви от грижите, които мислите, че имате.
05 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Създайте си приятни занимания, с които да се откъснете от мисли, свързани с работата, грижите и тревогите ви. Умението ви да решавате проблемите по по-нестандартен начин ще привлече на ваша страна човек, с който ще имате общо бъдеще. Ще срещнете подкрепа за своя идея, която разработвате от доста време.
05 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приемате като предизвикателство онова, с което се заемате днес. Стараете се да внесете спокойствие около себе си и наистина успявате. Важен за вас партньор е взел решение, което считате за неуместно, но навреме съумявате да го възпрете. Привлечени сте от идея, която е трудноосъществима, но не и невъзможна.
05 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въображението ви не познава граници, а и енергията ще ви е достатъчна за да осъществите идеите си. Ако успеете да съхраните ентусиазма си, ще стигнете до добри резултати. Сияйното ви излъчване ще ви подари нови приятели и ще ви превърне в желани партньори. Към вас се насочват повече от добри сили.
05 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви се отдава да намирате по-лесно това, което търсите. Дали спокойствие или нови занимания, към всичко ще се отнесете сериозно и с мисъл за близките си. Което не е никак малко, като се има предвид свободолюбивия ви дух и поведение. Не демонстрирайте с повод и без повод самочувствието си.
05 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Здравето ви изисква щадящи грижи, пренебрегването на които може да доведе до усложнения. Отношението ви към конкретна задача изисква да бъде преразгледано, предвид настъпили промени и условия по изпълнението й. Ще реализирате идея, която добре се вписва в плановете на онези, които очакват това от вас.
05 дек 2020
Последни новини