Правят интернет-портал за хора с увреждания от България и Гърция

В интернет мрежа ще останат свързани хората с увреждания от България и Гърция след изпълнението на проект „Достъпност за всички”, който премина под мотото „Достъпността е основната предпоставка за осигуряване на недискриминация и равнопоставеност на всички граждани”. Този и много други резултати отчете финалната конференция в Кърджали, на която беше представено постигнатото в рамките на проекта. В конференцията взеха участие представители на местните и регионалните власти, на неправителствени организации на хора с увреждания от региона, на партньора от Гърция и на медиите. Проектът по Програма „Европейско териториално сътрудничество Гърция-България 2007-2013 г.” е осъществен от Националния съвет на хората с увреждания в България и Националната конфедерация на хората с увреждания в Гърция. Неговата идея е местните и регионалните власти в българските общини да стават все по-достъпни за хората с увреждания съгласно европейските изисквания.

По проекта беше създаден модерен интернет портал, който предоставя възможности за достъп на хора с най-различни увреждания – автоматично преобразуване на текст в глас, опции за персонализиране на сайта, за избор и управление на разделителната способност на екрана, цветовете на сайта, размера на шрифта и други настройки за оптимизиране на достъпа до информацията. Порталът е достъпен за Гърция и за България (www.a4all.gr и www.a4all.bg) и предлага различни формати за информиране, обмяна на опит, консултация, работа в мрежа и дискусии, благодарение на които хората с увреждания от България и Гърция, които са реалните бенефициенти на проекта, ще останат във връзка и след финализирането на проекта.

Развитието на диалога между хората с увреждания и местната власт е друг устойчив във времето резултат, който бе постигнат от проект „Достъпност за всички”. Представители на тези целеви групи имаха възможност да установят лични контакти и да потренират решаването на проблеми по време на състоялите се по проекта обучения. Тези контакти и методики ще им помагат и занапред да търсят добрите решения за достъпна среда.

Проект „Достъпност за всички” оставя за организациите на хората с увреждания и за общинската и регионалната администрация в България и Гърция Наръчник за осигуряване на достъпност за хората с увреждания на местно ниво, който е удобен за работа и дава възможност за изграждане на стратегии, програми и планове, за да се повиши достъпността до публичните и частните обекти от местно значение. Населените места не винаги отговарят на тези изисквания за достъпност, показват пилотни изследвания в общините Хасково и Александруполис, осъществени по време на проекта. Редица проблеми пък чакат законодателни решения, изтъква сравнителен анализ на правната и институционалната рамка за достъпност на хората с увреждания по проект „Достъпност за всички”. Неговите издания са отпечатани в брошури, включително с брайлов печат, и на компакт диск.

В рамките на проект „Достъпност за всички” у нас бяха организирани конференции „Достъпност” и обучителни семинари в градовете Благоевград, Хасково, Кърджали и Смолян.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини