9 °C

Мъжествени металурзи подхващат женски занаят , стават шивачки за да не умрат от глад

Протест пред паметника на Васил Левски

Мъжествените металурзи от Кърджали, станали известни в страната с протестите си са принудени да подхващат женския занаят на шивачки за да хранят семействата си. Подгонени от глада мнозина залягат над шевните машини за да бъдат приети в местните фабрики, където единствено има работни места. В рудопреработващото предприятие ГОРУБСО чакат 400 молби на металурзи, а в машиностроителното „Пневматика”-200. Това съобщи по време на протест днес бившият началник смяна в ОЦК Стефан Атанасов.

 Около 200 металурзи се събраха днес в 10 часа пред паметника на Васил Левски за да протестират , заради неизплатени трудови възнаграждения. Това са хора ,осъдили ОЦК ,които имат изпълнителни листове. Те обаче не могат да си вземат дължимите до дванадесет заплати , защото фирми и банки обжалват пред съдия изпълнителя Росен Сираков за да получат своите вземания с предимство. Над милион и триста хиляди лева имат да получават около 250 металурзи от предприятието. Те питат трябва ли като свой колега да заплашат, че ще скочат от комина на завода, за да получат парите си.

  Негодуванието на металурзите бе провокирано от внесените вчера при съдия изпълнителя две жалби. Едната е от Първа инвестиционна банка, а другата от фирма на техния бивш работодател Валентин Захариев. Те блокират възможността на металурзите да си получат дължимите заплати.

 Това е жива конспирация срещу работниците, категоричен бе лидерът на протестиращите Стефан Атанасов. Той предложи недоволните да излъчат инициативен комитет, който да преговаря с областения управител, депутати, фирми и банки за да могат металурзите да получат дължимото.

 Ани Георгиев поиска мнението на помощник-съдия изпълнителя Радослав Сираков. Той обяснил, че адвокати на фирми и банки, имащи вземания от ОЦК дебнат и внасят жалби за да прередят работниците. Адвокатите им дебнат всеки ден и час,за да получат дължимото. Нямаме шанс да си вземем парите, категоричен бе Ани Георгиев, който бе лидер на синдиката „Подкрепа” в ОЦК.

  Гладните металурзи се отправиха към офиса на Първа инвестиционна банка. Те поискаха среща с ръководството. От там им отговориха,че в един часа ще има среща пред областна администрация с губернатора Иванка Таушанова и шефа на местния клон на банката.

Георги Кулов

Стефан Атанасов
Шествие към Първа инвестиционна банка
Охраната
Недоволство пред банката
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Укротете темпото, денят не е подходящ за инициативи и активност, от какъвто и да е характер. Усамотението ще ви се отрази обновяващо на психиката и мисленето. Не мислете за работа и пари, дори и да ви се струва, че е наложително. Ще поемете в тази посока, но не днес.
05 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате прекалено много енергия за да прекарате деня в почивка. Заемате се с какво ли не, докато накрая не откриете онова, което наистина ви удовлетворява. В личен план ви очакват много приятни мигове с човека до вас. Помислете обаче преди да предприемате по-рисковани начинания днес. Моментът не е подходящ.
05 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Телефонно обаждане може да обърка плановете ви. Използвайте свободното си време за необходими дейности в дома ви, но не ангажирайте околните непременно да ви помагат. Ако се окажете между две противоположни мнения, но не избързвайте да вземате страна. Изчакайте и ще спечелите.
05 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е чудесно. Захващате се с много дела наведнъж, но учудващо за хората около вас, успявате да ги свършите по задоволителен начин. Ще се изненадатe от реакцията на свой близък човек за нещо, което възнамерявате да свършите в близо бъдеще. Дайте шанс на човек, с когото сте в незадоволителни отношения да покаже на какво е способен.
05 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес сте особено привлекателни за околните и най - вече за представителите на противоположния пол. Не се поддавайте на чужди внушения, колкото и примамливи да изглеждат те. Получавате добри новини, които разплитат доста възможности.
05 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще прекарате спокоен ден в домашна обстановка, което ще бъде много полезно за възстановяване на душевния ви баланс. Спокойно можете да се посветите на любими и разтоварващи занимания, като оставите работата настрана. Околните често ще се допитват до вас, а вие бихте могли да им бъдете много полезни с точните си съвети.
05 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съществува вероятност да останете разочаровани от някой или нещо. Залагате прекалено много на събитие, което няма да оправдае очакванията ви. Вслушайте се в съвета на свой близък, попадал в аналогична ситуация. Заемете се с нещо, което ви е приятно, и което ще отклони мислите ви от грижите, които мислите, че имате.
05 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Създайте си приятни занимания, с които да се откъснете от мисли, свързани с работата, грижите и тревогите ви. Умението ви да решавате проблемите по по-нестандартен начин ще привлече на ваша страна човек, с който ще имате общо бъдеще. Ще срещнете подкрепа за своя идея, която разработвате от доста време.
05 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приемате като предизвикателство онова, с което се заемате днес. Стараете се да внесете спокойствие около себе си и наистина успявате. Важен за вас партньор е взел решение, което считате за неуместно, но навреме съумявате да го възпрете. Привлечени сте от идея, която е трудноосъществима, но не и невъзможна.
05 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въображението ви не познава граници, а и енергията ще ви е достатъчна за да осъществите идеите си. Ако успеете да съхраните ентусиазма си, ще стигнете до добри резултати. Сияйното ви излъчване ще ви подари нови приятели и ще ви превърне в желани партньори. Към вас се насочват повече от добри сили.
05 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви се отдава да намирате по-лесно това, което търсите. Дали спокойствие или нови занимания, към всичко ще се отнесете сериозно и с мисъл за близките си. Което не е никак малко, като се има предвид свободолюбивия ви дух и поведение. Не демонстрирайте с повод и без повод самочувствието си.
05 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Здравето ви изисква щадящи грижи, пренебрегването на които може да доведе до усложнения. Отношението ви към конкретна задача изисква да бъде преразгледано, предвид настъпили промени и условия по изпълнението й. Ще реализирате идея, която добре се вписва в плановете на онези, които очакват това от вас.
05 дек 2020
Последни новини