Мъжествени металурзи подхващат женски занаят , стават шивачки за да не умрат от глад

Протест пред паметника на Васил Левски

Мъжествените металурзи от Кърджали, станали известни в страната с протестите си са принудени да подхващат женския занаят на шивачки за да хранят семействата си. Подгонени от глада мнозина залягат над шевните машини за да бъдат приети в местните фабрики, където единствено има работни места. В рудопреработващото предприятие ГОРУБСО чакат 400 молби на металурзи, а в машиностроителното „Пневматика”-200. Това съобщи по време на протест днес бившият началник смяна в ОЦК Стефан Атанасов.

 Около 200 металурзи се събраха днес в 10 часа пред паметника на Васил Левски за да протестират , заради неизплатени трудови възнаграждения. Това са хора ,осъдили ОЦК ,които имат изпълнителни листове. Те обаче не могат да си вземат дължимите до дванадесет заплати , защото фирми и банки обжалват пред съдия изпълнителя Росен Сираков за да получат своите вземания с предимство. Над милион и триста хиляди лева имат да получават около 250 металурзи от предприятието. Те питат трябва ли като свой колега да заплашат, че ще скочат от комина на завода, за да получат парите си.

  Негодуванието на металурзите бе провокирано от внесените вчера при съдия изпълнителя две жалби. Едната е от Първа инвестиционна банка, а другата от фирма на техния бивш работодател Валентин Захариев. Те блокират възможността на металурзите да си получат дължимите заплати.

 Това е жива конспирация срещу работниците, категоричен бе лидерът на протестиращите Стефан Атанасов. Той предложи недоволните да излъчат инициативен комитет, който да преговаря с областения управител, депутати, фирми и банки за да могат металурзите да получат дължимото.

 Ани Георгиев поиска мнението на помощник-съдия изпълнителя Радослав Сираков. Той обяснил, че адвокати на фирми и банки, имащи вземания от ОЦК дебнат и внасят жалби за да прередят работниците. Адвокатите им дебнат всеки ден и час,за да получат дължимото. Нямаме шанс да си вземем парите, категоричен бе Ани Георгиев, който бе лидер на синдиката „Подкрепа” в ОЦК.

  Гладните металурзи се отправиха към офиса на Първа инвестиционна банка. Те поискаха среща с ръководството. От там им отговориха,че в един часа ще има среща пред областна администрация с губернатора Иванка Таушанова и шефа на местния клон на банката.

Георги Кулов

Стефан Атанасов
Шествие към Първа инвестиционна банка
Охраната
Недоволство пред банката
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини