Скандал на сесията на местния парламент, ГЕРБ напусна, отказа да гласува бюджета

ДПС гласува бюджета

Скандал беляза сесията на местния парламент днес. Съветниците от ГЕРБ демонстративно напуснаха заседанието на общинския съвет, отказвайки да гласуват бюджета на община Кърджали за 2013 г. Сигнал на съпартийците си даде общинският съветник Огнян Иванов. Някои от колегите му толкова бързаха да напуснат залата , че забравиха палтата си. Народният избраник иронизира кметът като заяви от трибуната:”Ще започна с патос.Ние простосмъртните не можем да се докоснем до свещените цифри, които са ви осенили тази сутрин, но не ни бяха предоставени до последния момент. Това е подигравка не само с общинските съветници,но и с жителите на общината.Това минава всякакви граници”Огнян Иванов продължи в същия стил като заяви,че получените от продажбата на парцел на веригата “Кауфланд” пари ще изчезнат.Три милиона са безвъзвратно загубени. Един от тях ще отиде за въжения мост, един за пазара, един за други цели.Градът отново ще остане с дупките, с бездомните кучета и тъмен,обобщи съветникът.

Имам чувството , че съм в коридора на училище, сред деца от първи клас, които се карат за химикалка, каза лидерът на социалистите Милко Багдасаров.Той призова да се търси консенсус и припомни, че съветниците от БСП са се срещнали преди приемането на бюджета с градоначалникът Хасан Азис и неговия екип. Той каза, че са направени 78 предложения от социалисти, като голяма част от тях са приети и включени в план-сметката на общината. Това е сигнал за хората , че ако се обединим ще успеем. Все още обаче ДПС не желаят общ език с опозицията, посочи Багдасаров. Той посочи,че колегите му ще гласуват въздържал се. Това не е безотговорност, а позиция и тя е непроменена. Гласуваме въздържал се заради нежеланието на ДПС да ревизира отношението си по скандала с почетното гражданство на ген.Делов,посочи Багдасаров.

Съветничката от ДПС Елван Гюркаш нарече Милко Багдасаров” моя любим учител”.Тя определи бюджета като балансиран,рестриктивен ,но единствено възможен.

Кметът на Кърджали Хасан Азис определи бюджетът преди всичко като социален. План-сметката е в подкрепа на жителите ,децата,бизнеса на Кърджали, каза градоначалникът. Той припомни,че през последните четири години не са вдигани данъци и такси. Посочи,че е имало обсъждане с БСП и са заимствани много идеи. ГЕРБ не направиха нито едно предложение в хода на дискусиите. За това те носят отговорност пред избирателите си, посочи градоначалникът.

Кметът очерта приоритетите, които са го водили при съставянето на бюджета. Това са запазванеото на данъчната тежест, запазването на цените на услугите и таксите , дофинансиране на част от делегираните дейности, запазване на числеността на персонала, разширяване на социалните услуги и спортните дейности.

Според Хасан Азис план- сметката ще бъде 39 740 000 лева. От тях държавните трансфери ще бъдат 20 760 000 лева, а местните-19 663 169. Общината ще продължи да финансира училищата , които са 22 на брой. Това ще се прави заради поднормативните паралелки. Капиталовите разходи ще бъдат на стойност 1,4 млн.лева. Допълнителния дълг към фонд ФЛАГ за дофинансиране на проекти ще бъде на стойност 3,8 млн.лева.

Редица предложения направиха общински съветници.Независимият Д-р Мухтаров предложи да се обновят спортните съоръжения в училищата.Георги Кючюков поиска допълнителни пари за разкопките на Перперикон.С 25 гласа за и 6 въздържали се план-сметката бе приета.Освен съветниците на ДПС за нея гласуваха независимият д-р Мухтаров и колегата му от ЕНП д-р Бирджан Мехмед.

Георги Кулов

Кметът определи бюджетът като социален
Съветници от ГЕРБ напускат демонстративно
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини