3 °C

ФИ.КОМ 6

Национална мрежа за деца насърчава детското участие на местно ниво

В гр. Кърджали се проведе първата от серия регионални срещи по проект „Моето участие – право или задължение, реалност или привилегия", реализиран от Национална мрежа за децата в рамките на кампанията на Министерство на образованието, младежта и науката „Участвай и променяй".

В срещата, организирана съвместно със Сдружение „Инициатива за развитие – Кърджали решава", участие взеха близо 50 ученици и учители от местни училища и представители на общински структури. Целите на събитието бяха да се спомогне за постигането на общо разбиране относно концепцията за детското участие като право на децата и фактор за развитие, да се обсъдят практики за включване и овластяване на децата и да се набележат възможности за предстоящи дейности, утвърждаващи правото на мнение на местно ниво.

Национална мрежа за децата стартира кампанията на тема „Моето участие – право или задължение" на 14 февруари 2013 г.

По време на работните срещи, младите хора и възрастните, които работят с тях, ще могат да споделят своето разбиране за детско участие, да повишат познанията си и да изработят споделени идеи за бъдещи дейности. В рамките на работните срещи заедно ще работят ученици, учители, представители на местните власти и на местните структури за закрила на детето, професионалисти и представители на граждански организации. Срещите ще се проведат в пет различни града на България: Кърджали, Бяла Слатина, Гоце Делчев, Разград и София. Цели на срещите са:

Постигане на съгласувано разбиране относно детското участие.

Разграничаването на детското участие от други популярни концепции, свързани с децата и младите хора (обучение чрез връстници, доброволчество, ученическо самоуправление).

Идентифициране на възможностите за прилагане на детското участие на локално ниво и набелязване на последващи стъпки.

Целта на конкурса е да насърчи креативни детски и младежки идеи за изграждането на партньорство между млади и възрастни и за прилагане правото на мнение и участие на децата (чл. 12 от Конвенцията за правата на детето на ООН).

Конкурсът е насочен към всички ученици в страната на възраст между 14 и 18 години. Проектите могат да се подават от формални и неформални групи от ученици. Събраните идейни проекти ще преминат първо през журиране, а след това най-добрите десет идеи – през гласуване във Facebook. В резултат ще бъдат определени трите идейни проекта. Достигналите финалния етап от конкурса ще получат сертификати за участието си, а първите три и подкрепата на Национална мрежа за децата в реализирането на техните идеи. По свое желание те ще имат възможността да се включат в младежките дейности на Национална мрежа за децата.

Трите най-добри идейни проекта ще бъдат обявени на сайта и на Facebook страницата на НМД на 30 април 2013 г.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постигате значителен успех в дадена област, което ще ви даде увереност да продължите с по-големи амбиции. Не губите почва под краката си дори в критични моменти, а това издига авторитета ви сред всички около вас. Разширете контактите си и бъдете сигурни, че ще успеете да разрешите личен въпрос. Запознайте се с дадена ситуация, преди за изкажете мнение.
27 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се върху задачите, чието приключване предстои. Взетите решения ще са от важност за дни напред, за това е добре да сте последователни в действията си. Стартирането на нов проект ще ви обнадежди с реалната възможност да подобрите финансите си. Хубави новини.
27 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не прехвърляйте раздразнението си върху околните, щадете нервите им. Ако имате своите безпокойства се съсредоточете върху проблема, без да си го изкарвате на когото и да било. Не залитайте в мрачни мисли, а се изправете, усмихнете и заживейте по-ведро. Имате много причини да се радвате на живота си.
27 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Дава ви се шанс, който не бива да изпускате. Концентрирайте се и покажете най-доброто от себе си. Материални придобивки и свързаните с тях формалности ще променят плановете ви за деня. Семейството ви очаква решения, които бързо трябва да вземете. От тях ще зависят много неща.
27 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Съсредоточете се върху задачите си, предстои да вземете отговорни решения и следва да сте в добра кондиция. Независимо от натовареността си бъдете отзивчиви и не пренебрегвайте хората наоколо, общото настроение влияе на работоспособността ви. Следвайте разума и сърцето си, за да постигнете хармония със себе си.
27 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
27 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Емоционални преживявания, породени от нов партньор или клиент на работното ви място ще промени хода на работата ви. Във всички случаи не допускайте да навредите на доброто си име. Не налагайте идеите си, само защото позицията ви го позволява. Съмненията запазете за себе си.
27 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С повишаване на активността ви ще расте и умората, но бъдете внимателни и не допускайте недоглеждане в работата си. При работа с документи не подписвайте неща, със съдържанието на които не сте запознати достатъчно добре. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
27 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви ще бъде натоварен за това не си губете времето в безсмислени спорове и не отдавайте голямо значение на дреболиите. Не разпилявайте енергията си, а се съберете и довършете започнатото. Ничии чувства не бива да се пренебрегват, още повече на човек, който силно ви привлича. Ако сте сгрешили-поправете се.
27 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Близостта ви с човек, с когото ви свързват общи интереси в бизнеса, в културната сфера или в чисто духовен план ще ви помогне по-лесно да преодолеете възникващите затруднения днес. Но и не само заради това ще бъдете на точното място и време днес. Интуицията ви подсказва, че трябва да се действа сега, и не грешите.
27 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате успехи, ако сами се погрижите за себе си и не чакате друг да го направи. И друг път сте изпадали в подобна ситуация, за това няма да бъдете затруднени. Освободете се от зависимости, които ви пречат да се развивате духовно. С артистичните си таланти ще печелите аплодисментите на публиката.
27 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате конкретни идеи за развитието на дейността си, но ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие. Засега се задоволете с нещата, които ви се налага да вършите. Действате прекалено прибързано в личен план, не смятайте че нещо ще дойде наготово. Повечето компромиси, които правите ще са само от ваша полза. Вечерта ви очаква интересно събитие.
27 ное 2020
Последни новини