Кърджали диша по-чист въздух

На 04.03.2013 г.в РИОСВ- Хасково се състоя пресконференция за отчет за дейността за 2012 г. на която присъстваха инж. Димитър Илиев- директор на регионалната екоинспекция, инж. Любомир Дайновски- директор на Дирекцея "Превантивна дейност" и инж.Мариана Колева- директор на Дирекция "Контрол на околната среда". На срещата с журналисти бяха представени следните резултати: 

     През 2012г. експертите от РИОСВ– Хасково са извършили 688 планови проверки на 567 обекти и 539 извънредни проверки на 432 обекта. Общият брой на извършените проверки през годината е 1 227. Най-голям брой извънредни проверки (160 бр.) са извършени по постъпили жалби и сигнали. Сравнението с дейността на инспекцията през 2011г., когато са извършени 510 планови и 474 извънредни проверки показва, че интензивността на провеждания от РИОСВ – Хасково контрол нараства.

 На територията, контролирана от РИОСВ – Хасково действат един стационарен пункт за мониторинг на качеството на атмосферния въздух - пункт “РИОСВ - Хасково”- гр. Хасково и  две автоматични станции: АИС ”Раковски”- гр. Димитровград”  и АИС ”Студен кладенец”- гр. Кърджали. Пунктовете се обслужват от Регионална лаборатория– Хасково: 

 През 2012г. са регистрирани 8 превишения за серен диоксид над ПС за СЧН от 350 µg/m3, една от тях превишава алармения праг от 500 µg/m3. Този брой не надхвърля допустимия брой превишения за една календарна година (24бр.). Регистрирана е една стойност, която превишава ПС за СДН от 125 µg/m3, което също е под допустимия брой превишения за една календарна година (3 броя ). Значителното намаление на броя на превишенията на средночасовата норма от 350 µg/m3 за серен диоксид и спазването на средногодишните норми за кадмий и олово в атмосферния въздух на гр.Кърджали се дължи на прекратената производствена дейност на ,,ОЦК``АД, Кърджали. Регистрираните стойности за кадмий, олово и арсен в атмосферния въздух на гр.Кърджали през 2012г. не превишават средногодишната норма. След преустановяване производствената дейност на “ОЦК”АД– Кърджали е отчетено значително подобрение на качеството на атмосферния въздух на гр.Кърджали. 

Средногодишната стойност 49.51 µg/m3 превишава СГН от 40 µg/m3. Запазва се тенденцията за наднормено съдържание на ФПЧ10 през зимните месеци, което е резултат от повишеното потребление на твърди горива в битовия сектор, а характерните за сезона – безветрие, мъгли и температурни инверсии, създават условия за задържане и натрупване на атмосферните замърсители в приземния слой. В сравнение с 2011г. се очертава слаба тенденция за намаляване на наднормено съдържание на ФПЧ10 в атмосферния въздух на гр.Хасково. По-малкият брой наднормени стойности на ФПЧ10 в Кърджали и Хасково би могло да се дължи както на предприетите мерки от Общините, така и на атмосферните условия през зимния период. 

През 2012г. и 2011г. не са регистрирани превишения на СЧН от 350 µg/m3 за серен диоксид и на СЧН от 200µg/m3 за азотен диоксид. Не са регистрирани превишения на съответните норми и за останалите наблюдавани атмосферни замърсители.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини