Няма възражения за околовръстното на Кърджали,не се очакват проблеми за околната среда

Иванка Таушанова

Без възражения премина общественото обсъждане на доклада по ОВОС за обходния път на Кърджали, организирано от Агенция „Пътна инфраструктура”. Строителството  на околовръстното е сред най-мащабните проекти, които правителството предстои да реализира през новия програмен период - 2014-2020 г. То е част от транспортен коридор № 9, който свързва Северна Европа и Бяло море, и ще поеме натоварения транзитен трафик след отварянето на прохода „Маказа”. Изграждането му е от първостепенна важност не само за икономическото развитие на област Кърджали, но и за съседните области Хасково, Смолян и Пловдив, подчерта областният управител Иванка Таушанова. По нейна инициатива през м. декември Регионалният съвет за развитие на Южен Централен район излезе с предложение обходният път да бъде включен за финансиране по оперативна програма „Транспорт” през 2014-2020 г. или да бъдат предвидени бюджетни средства за строителството му. След изготвянето на идейния вариант, АПИ проведе обществени обсъждания във всички кметства, през които ще минава 14-километровото трасе. Докладите по ОВОС и ОС /оценка на съвместимост/ получиха положително становище от жителите на Повет, Зим зелен, Солище, Скърбино, Рани лист, Невестино, Сипей, Пропаст, Черна скала и Кърджали.

На общественото обсъждане в областния град присъстваха Виктор Лебанов, началник на отдел „ОВОС” в АПИ и доц. Николаева, ръководител на екипа, изготвил доклада по ОВОС.

Идейният проект на обходния път е обобщение на няколко предварителни варианта. В окончателния си вид той заобикаля концесията на „Бентонит” и кварталите „Гледка” и „Горна гледка”. До края на 2013 г предстои да бъде приет парцаларния план на трасето и да се пристъпи към отчуждителни процедури на засегнатите имоти.   

Това съобщиха от пресслужбата на областна администрация.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини