8 °C

Хай-лайфа на Кърджали тъне във фекалии при дъжд, причината-политически инат

Езера се образуват при дъжд в кварталчето на хай-лайфа

Кой би повярвал , че хай-лайфа на Кърджали тъне във фекалии. Кой би повярвал,че мазетата на кмета , бившия областен управител и дузина бизнесмени при дъжд се изпълват със смрад. Буклуци плуват и лятно време, когато те са на почивка и консумацията на прясна вода намалява, а канализацията връща изпражненията обратно.

Всичко това е факт и за сега решение на проблема не може да се намери. Казусът е плод на политически инат.

Става дума за това, че по време на тройната коалиция се взема решение кварталчето на ботгатите на пъпа на Кърджали зад общината да придобие нова канализация. Старата е напълно износена. Правена е за старите къщички в пресечките зад Белия кораб. С изграждането на новите кооперации обаче, тя се оказва неефективна. Една от причините е проектанско недомислие. При направата на канализацията по булевард “Сан Стефано”, нивото на тръбите е по-високо от това на канализацията по пресечките. Така фекалиите се отичат само към “Екзарх Йосиф”.

По инициатива на тогавашния зам.министър Димчо Михалевски Министерството на регионалното развитие и благоустройството подписва договор с фирмите “Арда строй” и “Саварона” за изграждането на нов колектор за стойност от два милиона лева. Фирмите закупуват материали за около 300 бона. Приведени са им пари авансово,твърди за Кърджали бг вести бившият зам.-кмет по строителството Васил Бобеков. Според него с идването на власт на ГЕРБ през 2009 г. проектът замира. Тръбите са складирани до “Горубсо” в очакване работата по колектора да продължи, разказва Бобеков.

Според наши източници тогава се подписва акт 10, с което двете страни възложител и изпълнител се ангажират да завършат обекта, според направения проект.

Това обаче автоматично вади обекта от проекта за Водния цикъл на града. Предполага се ,че той ще бъде завършен със средства от МРРБ и няма да се налага европейско финансиране. Според Бобеков набляга се на пречиствателната станция, канализацията във Възрожденци и 6 крайградски села. Общата стойност е 70 млн.лева. В тях не влизат пари за колектора в центъра на Кърджали.

Според бившия зам.мишнистър на регионалното развитие Димчо Михалевски прекратяването на проекта се дължи на политическия инат на правителството на ГЕРБ. Според него обектът трябва да бъде завършен. Необходими са още около 1,2 млн.лева. Те могат да се приведат на фирмите изпълнителки на разсрочено плащане.

Михалевски смята, че кметът Хасан Азис се е забавил с осъществяването на проекта. Договора с МРРБ е от 2007 г., а тръбите са купени през 2008 г. Трабвало е да се затвори “Екзарп Йосиф” но заради изграждането на общинския информационен център, кметът не го е направил. Идването на власт на ГЕРБ е довело до блокирането на обекта. Според Михалевски колекторът може да се завърши за 2 месеца, ако се отпусне финансиране.Другата възможност е да се откупят тръбите от фирмите -изпълнители и договора да се прекрати.

Михалевски коментира, че освен центъра от проекта за водния цикъл на Кърджали отпадат и други важни елементи като ремонта на главния водопровод, който се бави 4 години. Материалите са закупени е се скапват от времето. Съкратени са два колектора от Гледка. Михалевски прогнозира,че ще се направи част от водния цикъл, останалите дейности ще се отложат след 2015 г.

Той посочи, че по вина на министъра в оставка Нона Караджова вече има договори подписани от Екологичното министерство за 4 млрд лева,включително и за водния цикъл на Кърджали. Налице обаче за плащане са едва 1,9 млрд лева.

Със проблема с колектора в центъра на Кърджали е запозната народната представителка от ГЕРБ Цвета Караянчева. Тя заяви за Кърджали бг вести,че не иска да влиза в политическо говорене с Димчо Михалевски.

 

Георги Кулов

Новите кооперации задръстват канализацията
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 04.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щастието ни не се състои в това да “ се надяваме”, че все някой и все някога – дано още днес – по някакъв начин – ще ни го поднесе на тепсия. То започва в мислите ни, сега, веднага. И започва винаги с това да уловим мига, в който да вземем недвусмислено решение.
04 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще успеете в намеренията си днес, независимо, че емоциите ви ще са в повече. Отдайте цялото си внимание на това, с което ще се занимавате и ще получите бърза реализация на идеята си. Не предизвиквайте близките си с необмислени приказки и ще запазите добрия тон. Отделете от времето си и за личните си нужди.
04 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следвайте печелившите си идеи, като изчистите програмата си от не дотам важните неща в нея. Имате знанията и опита да ги осъществите, от вас зависи те да са успешни. Романтична среща ще направи вечерта ви специална. Други от вас ще преминат през деня в надпревара с времето, колегите и конкуренцията.
04 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Голяма част от вас днес позволяват на емоциите да властват на тях и като цяло едва ли ще останете особено доволни от делата, които вършите. В определени моменти ще ви се наложи да изчакате, да забавите действията си и ако не го направите, ще загубите добри позиции. Доверете се на човек, на когото държите и не се колебайте да му споделите вълненията си.
04 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възможно е да се заемете със задача, която не е влизала в плановете ви. Въпреки това я свършете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор. Предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате. Съвсем скоро ще получите това, към което отдавна се стремите.
04 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Приключете с деловите си задачи днес за да имате време и за себе си през почивните дни. Динамичното развитие на важен за вас въпрос е изострило чувствителността ви, за това бъдете внимателни в приказките си. Отнасяйте се с повече внимание и към партньора си. Сега той има особена нужда от вас.
04 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
04 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С поведението си ще провокирате промени, но не бива да се притеснявате. Делата ви ще се подреждат добре. Станете по-гъвкави в преценките си и търсете причините за нещата, които се случват около и с вас. В отлична кондиция сте и моментът е подходящ за нови начинания.
04 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Влагайки старание и хъс ще напреднете в област, която е нова за вас. Опита и знанията ви са факти, които никой не може да пренебрегне, работете за просперитета на всички участници в проекта. Ако ви привлича изкуството ще заситите духовния си глад с посещение на галерия, театър, концерт.
04 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Имате интересни идеи, възможно е голяма част от тях да намерят реално приложение. Изпълнени сте с енергия и добро настроение. Добре свършената работа отпразнувайте вечерта с приятна компания.
04 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се отнесете с внимание към домашните си задачи, давайки си сметка за малкото време, което отделяте за тях. В желанието си да свършите всичко може да се изнервите, но не унивате. Има кой да се погрижи за това денят ви да е интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията му.
04 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
04 дек 2020
Последни новини