Хай-лайфа на Кърджали тъне във фекалии при дъжд, причината-политически инат

Езера се образуват при дъжд в кварталчето на хай-лайфа

Кой би повярвал , че хай-лайфа на Кърджали тъне във фекалии. Кой би повярвал,че мазетата на кмета , бившия областен управител и дузина бизнесмени при дъжд се изпълват със смрад. Буклуци плуват и лятно време, когато те са на почивка и консумацията на прясна вода намалява, а канализацията връща изпражненията обратно.

Всичко това е факт и за сега решение на проблема не може да се намери. Казусът е плод на политически инат.

Става дума за това, че по време на тройната коалиция се взема решение кварталчето на ботгатите на пъпа на Кърджали зад общината да придобие нова канализация. Старата е напълно износена. Правена е за старите къщички в пресечките зад Белия кораб. С изграждането на новите кооперации обаче, тя се оказва неефективна. Една от причините е проектанско недомислие. При направата на канализацията по булевард “Сан Стефано”, нивото на тръбите е по-високо от това на канализацията по пресечките. Така фекалиите се отичат само към “Екзарх Йосиф”.

По инициатива на тогавашния зам.министър Димчо Михалевски Министерството на регионалното развитие и благоустройството подписва договор с фирмите “Арда строй” и “Саварона” за изграждането на нов колектор за стойност от два милиона лева. Фирмите закупуват материали за около 300 бона. Приведени са им пари авансово,твърди за Кърджали бг вести бившият зам.-кмет по строителството Васил Бобеков. Според него с идването на власт на ГЕРБ през 2009 г. проектът замира. Тръбите са складирани до “Горубсо” в очакване работата по колектора да продължи, разказва Бобеков.

Според наши източници тогава се подписва акт 10, с което двете страни възложител и изпълнител се ангажират да завършат обекта, според направения проект.

Това обаче автоматично вади обекта от проекта за Водния цикъл на града. Предполага се ,че той ще бъде завършен със средства от МРРБ и няма да се налага европейско финансиране. Според Бобеков набляга се на пречиствателната станция, канализацията във Възрожденци и 6 крайградски села. Общата стойност е 70 млн.лева. В тях не влизат пари за колектора в центъра на Кърджали.

Според бившия зам.мишнистър на регионалното развитие Димчо Михалевски прекратяването на проекта се дължи на политическия инат на правителството на ГЕРБ. Според него обектът трябва да бъде завършен. Необходими са още около 1,2 млн.лева. Те могат да се приведат на фирмите изпълнителки на разсрочено плащане.

Михалевски смята, че кметът Хасан Азис се е забавил с осъществяването на проекта. Договора с МРРБ е от 2007 г., а тръбите са купени през 2008 г. Трабвало е да се затвори “Екзарп Йосиф” но заради изграждането на общинския информационен център, кметът не го е направил. Идването на власт на ГЕРБ е довело до блокирането на обекта. Според Михалевски колекторът може да се завърши за 2 месеца, ако се отпусне финансиране.Другата възможност е да се откупят тръбите от фирмите -изпълнители и договора да се прекрати.

Михалевски коментира, че освен центъра от проекта за водния цикъл на Кърджали отпадат и други важни елементи като ремонта на главния водопровод, който се бави 4 години. Материалите са закупени е се скапват от времето. Съкратени са два колектора от Гледка. Михалевски прогнозира,че ще се направи част от водния цикъл, останалите дейности ще се отложат след 2015 г.

Той посочи, че по вина на министъра в оставка Нона Караджова вече има договори подписани от Екологичното министерство за 4 млрд лева,включително и за водния цикъл на Кърджали. Налице обаче за плащане са едва 1,9 млрд лева.

Със проблема с колектора в центъра на Кърджали е запозната народната представителка от ГЕРБ Цвета Караянчева. Тя заяви за Кърджали бг вести,че не иска да влиза в политическо говорене с Димчо Михалевски.

 

Георги Кулов

Новите кооперации задръстват канализацията
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини