В Ардино работи Местна инициативна група по подход “Лидер”

Ардино е единствената община в област Кърджали, която има реално работещо сдружение с нестопанска цел Местна инициативна група – МИГ, създадено по подход „Лидер” от Програмата за развитие на селските райони. То има одобрена местна стратегия за развитие за периода 2010-2015 г. За нейното реализиране са осигурени безвъзмездно 3 800 000 лева. Кметът Ресми Мурад е доволен, че стратегията вече започва да се изпълнява.
В МИГ-Ардино е възможно да се кандидатства с проекти за модернизиране на земеделски стопанства, разнообразяване на земеделските дейности, създаване на микропредприятия, подобряване на услугите и икономиката, обновяване на населените места, възстановяване и подобряване на гори, преработка на земеделски и горски продукти. Миналата година в МИГ са внесени 3 проекта от общината и 10 от частния бизнес. Те чакат одобрение и финансиране. Общината кандидатства за изграждане на път Богатино – Левци, водоснабдяване на туристическия комплекс „Бели брези” – Млечино и за обновяване на площада в двора на общинската администрация.
Повечето от проектите на предприемачите са за преустройство на хотели, къщи за настаняване на гости и разширяване на малки цехове. За съжаление земеделските производители не са активни. Очаквах възможностите, които дава стратегията да се използват за алтернатива на тютюнопроизводството, заявява кметът.
Проектите чакат одобрение от Централното управление на Държавен фонд „Земеделие”. Това противоречи на философията на Местните инициативни групи, според която трябва да се разглеждат и одобряват по места. Поставял съм въпроса на срещи във фонда. Отговарят ми, че държат да се произнесат дали оценките за проектите са реални и обосновани, за да няма после проблеми при изпълнението им и възстановяване на вложените пари от спечелилите проектите. Това е излишно, смята кметът.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини