Езиковата вдига завесата на немски език

ГПЧЕ „Христо Ботев” се представя на  фестивал на ученическия театър на немски език на тема: „Европа и нейните ценности”

        И тази година младите театрали от ГПЧЕ „Христо Ботев” се включиха в проект за ученически театър на немски език. Постепенно все повече ученици проявяват желание да усъвършенстват  знанията си по немския език чрез прилагането на театралните методи в обучението. Инициативата се осъществява от Министерство на образованието, младежта и науката, Посолство на Германия, Арт център „Компас” – Бургас, Фондация Ханс Зайдел България и Гьоте – институт. Жури, включващо представители на страните – организатори  трябваше да определи сред постъпили 32 подадени заявки от 28 училища в страната,  кои са достойните финалисти за участие в заключителния етап на надпреварата.

        Учениците от ГПЧЕ „Христо Ботев” подготвиха с много желание и ентусиазъм авторска инсценировка „Цветен сън”. Представители от паралелките, изучаващи немски език в училището написаха своя пиеса, преведоха я на немски език и направиха запис на своята театрална интерпретация. В подготовката на пиесата и съставянето на текста активно им помагаха тяхната преподавателка по немски език – госпожа Галина Недялкова и доброволката от Германия по програма «Kulturweit» Золвай Дайке. След положените от тях усилия те  достойно се наредиха сред 12 избрани театрални постановки, които ще бъдат представени в края на месец април в град Бургас на Младежкия театрален фестивал „Бургаски изгреви”.

        Целта на проекта е младите хора да усетят магията на театъра и вдъхновението от сценичната игра, да се засилят езиковите им умения и да бъдат посланици на европейските ценности: толерантност, равенство, човешки права, приятелство, мирно съжителство. Представителите на кърджалийската езикова гимназия участват във проекта за втора поредна година и са особено горди и щастливи с добре свършената си работа. С ентусиазъм и ново вдъхновение продължават с репетициите и подготовката си за сцената на фестивала в Бургас, където ще премерят сили със своите връстници от  елитни немски гимназии в страната.

Пожелаваме успех на младите кърджалийски театрали!

ГПЧЕ”Христо Ботев”

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини