РЗИ Кърджали: Няма основание за обявяване на грипна епидемия в областта

В област Кърджали вече циркулират грипни вируси - до момента в Националната референтна лаборатория по грипа са изпратени 15 проби, от които 7 са положителни на грипен вирус А/H1N1 (т.нар.свински грип).

Обстановката се следи ежедневно както в лекарските практики, така и по училища. Все още броят на заболелите обаче от общи респираторни заболявания (ОРЗ) и грип в областта е под епидемичните стойности. За обявяване на грипна епидемия болните трябва да са 200 на 10 хиляди души.

Броят на заболелите ученици в училищата се движи между 8 - 9%. За да бъдат разпуснати в грипна ваканция, процентът на болните трябва да 30.

Заболяването започва с висока температура, отпадналост, болки в мускулите, втрисане и поваляне на легло. Често води до дихателни усложнения, предимно пневмонии.

Епидемиолозите от РЗИ са раздали на всички общопрактикуващи лекари от антивирусните препарати „Тамифлу” и „Реленца”. По преценка на личния лекар, те се раздават безплатно при доказани грипни симптоми, като с предимство са хронично болните хора.

РЗИ изпрати указания до всички болнични заведения в област Кърджали да бъдат разкрити при необходимост допълнителни легла. При обявяване на епидемия от грип, плановите операции се спират, както и свижданията. Спират да работят и женските консултации.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини