БСП обеща ляв завой: национализация, двойни пенсии, смяна на плоския данък

БСП се обяви за одържавяване на електроразпределителните дружества, ограничаване на частните монополи и на концесионирането на обществени блага и дейности. Лявата партия предлага също отмяна на плоския данък и се обяви против дотацията на частните училища.Това бе записано в политическата рамка на предизборната платформа на БСП, приета вчера от Националния съвет на партията, съобщи в. "Сега". Документът, озаглавен "Радикална промяна за демократична и социална България", обещава рязък ляв завой и скъсване с неолибералния икономически модел на прехода. Не ти вярвам, Сергей! Всичко което изброяваш е нужно на българския народ, но когато вашето правителство можеше да го направи, не го направи! Тогава хората протестираха, а вие се подиграхте с тях и ги унижавахте. Всичко е толкоз скоро и помня гаврата.Решението бе взето на фона на масовите протести на граждани срещу ЕРП, заради по-високите сметки за ток.Екип от 30 експерти на левицата вече умува как държавата да си върне собствеността върху ЕРП-тата и колко ще й струва това. В края на месеца групата ще излезе с конкретни предложения дали това да стане чрез обратно изкупуване на мажоритарни дялове, или чрез разтрогване на приватизационните договори заради неизпълнението им. По този повод министърът на икономиката Делян Добрев определи днес предложението като безумно и се пошегува, че левицата ще получат поздравления за него от Северна Корея.Лидерът на БСП Сергей Станишев подкрепи протестите на хората и обвини правителството за хаоса в ценообразуването. "Когато няма държава, която да защити интереса на хората, се стига до такива радикални, крайни протести, защото хората са докарани до отчаяние. ГЕРБ в продължение на години води политика на поощряване на монополите във всеки един сектор, не реализира ефективен държавен контрол и замрази доходите, което затрудни хората да си плащат сметките", коментира той. В този дух БСП предлага в предизборната си платформа да се засили икономическата роля на държавата и тя да се превърне в реален инвеститор. Радикалният ляв завой предвижда още отмяната на плоския данък и замяната му с прогресивно облагане. Като изрично се уточнява, че корпоративният данък ще си остане 10%. Плоският данък бе приет именно от правителството на левицата, но според Станишев той е изиграл своята роля и вече е в ущръб на обществото.Толкова много неща можеха да променят от ГЕРБ, но не го направиха, удобно им беше през всичките четири години да се оправдават с тройната коалиция. Кой знае колко бъркотии ще оставят на следващото правителство.

БСП тръгва на избори и с обещанието да рестартира проекта "Белене", при това с преобладаващо държавно участие.Минимална работна заплата от 450 лв. и нови 250 000 работни места обещава предизборно соцпартията. Сега най-ниското възнаграждение е 310 лв. От правителството пък предложиха автоматично повишение на МРЗ с инфлацията и обвързването и с средната заплата в страната.
Документът предвижда още драстичен скок на минималната пенсия с 80%, отговаря и на протестиращите майки с обещание обезщетението за гледане на дете от 1 до 2 г. да се изравни с минималната заплата. Социалистите се заричат да спрат покачването на пенсионната възраст и да позволят по-ранното пенсиониране на хората, на които не им достигат 2 години осигурителен стаж или възраст. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини