Пет милиона ни струва ромска сеч над пътя за Енчец, за парковете сметки не са правени

Роми навлизат в парк "Простор" въоръжени с брадви

Пет милиона лева ни струва ромска сеч над пътя за Енчец. Никой не се наема да изчисли колко са загубите от незаконния дърводобив в Общинската горичка и парк “Простор”. Мургави джелати налитат на дърветата с голямо настървение през зимния сезон без да се съобразяват със Общинската наредба за опазване на обществения ред. Общината се опитва да ги озапти, но с променлив успех. Ромите необезпокоявани пресичат града натоварени с плячката от местните паркове.

Фотоапаратът на Кърджали бг вести запечата ромска бригада, въоръжена с брадви да влиза в стария гробищен парк, който е в периферията на “Простор” за да добива дърва за огрев. В последните две години подобни набези са липсвали поради засиления контрол на община и полиция. Многото глоби са стрпеснали нелегалните дървосекачи. Граждани разхождащи кучета или спортуващи в парка са сигнализирали на властите. Затова и мургавите ходят в старото гробище, където не се срещат кърджалийци.

Трагична е съдбата на Общинската горичка. Тук погромите на ромските брадви са неописуеми. Тя отдавна не се води на отчет на общината и за съжаление никой не се грижи за опазването й.

Най-скандална е ситуацията с акациевата горичка над пътя за Енчец. В началото на 90-те години тя е изсечена с цел на нейно място да се посади нова. Според нормативите на Горското на всеки 25-30 години акациевите гори се обновяват. Проблемът е, че дърветата пречат там да се активизира свлачище. Въпреки предупрежденията на общината от Горското пускат ромските бригади в гората. През 1998 г.по нареждане на тогавашния шеф на Горското Стефан Чанев започва ново залесяване. Правят се тераси и се засаждат акациеви храсти. Ромите обаче пускат там добитъка си за паша. Той унищожава насажденията. Свлачището тръгва и пътят пропада. Това ни струва 5 млн.лева.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини