В ГЕРБ се объркаха: Не сме посочили Хизбулла като отговорни за атентата в Бургас

Никой не е посочил Хизбулла като отговорни за атентата, а единственото, което беше направено на КСНС беше да се даде информация за свързаните с атаката и да се направи обосновано предположение, каза Доброслав Димитров от ГЕРБ.

Това, че един от членовете на Хизбулла е свързан с атентата в Бургас не означава, че това е организирано от тази групировка, посочи депутатът от ГЕРБ. Не сме обвинили нито Хизбулла, нито Иран, но някой посегна на гостите на нашата държава и хората от опозицията се опасяват, че ще разсърдим някого. Те се опитват да плашат хората, смята Димитров. Не можем да си заровим главата в пясъка и да се надяваме някой да ни подмине, няма опасност за българските граждани. Много по-голяма е опасността да си замълчим и да не посочим виновните за атаката, добави депутатът от ГЕРБ.

Христо Бисеров от ДПС подчерта, че единствената политическа сила, която е посочила Хизбулла за отговорна за атентата в Бургас е ГЕРБ. Президентът Росен Плевнелиев не потвърди тази информация, а КСНС няма приета обща позиция по въпроса каза зам.-председателят на ДПС. Това политическо действие, без компетентните органи да са си свършили работата и представлява поемане на отговорност за рисковете за националната сигурност на страната. Реакцията от Тел Авив, Белия дом и ЕС са знакови, каза Бисеров.
Идеята на Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Николай Младенов да промени позицията на ЕС за Хизбулла е доста смела, тъй като Германия и Великобритания правят разлика между военното крило и политическото крило на Хизбулла, посочи зам.-председателят на ДПС. Очевидно че застрашеността на българските граждани е повишена, а Цветанов за пореден път се намесва във воденото следствие, добави Бисеров.

Според Михаил Миков от БСП подобно посочване създава рискове за сигурността на страната и българските граждани. Външнополитическите рискове са свързани със сложното положение на България в ЕС, тъй като единствено Холандия солово е обявила Хизбулла за терористична организация. Става въпрос за контактите ни в арабския свят, който наброява 1,3 млрд. души.

Според Йордан Бакалов от Синята коалиция обаче разкритието е следствие на оперативна информация, но има допълнителен процес, която да превърне тази информация в доказателство. Извършителите е ясно, че са от Хизбулла, но е интересно дали Иран и техните специални служби са помогнали за осъществяването на тази атака, каза синият депутат. Обявяването на тази връзка трябваше да се направи от разследващите, а не от политически лица, убеден е Бакалов.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини