Феновете на Октай Енимехмедов в Кърджали ще го подкрепят днес на протест

Протест под надслов „Съд за „делегатите", пребили Октай Енимехмедов" ще се състои в София, Варна, Бургас и Пловдив на 2 февруари, съобщиха организаторите.

В София протестът ще бъде от 12 часа пред сградата на Народното събрание, в останалите три града всеки от протестите ще бъде пред сградата на Съдебната палата по същото време, предаде БГНЕС.

В съобщението във Фейсбук, организаторите на протеста припомнят, че на 19 януари в НДК се състоя конференция на ПП „Движение за права и свободи". По време на същата тази конференция бяха извършени две престъпления.

"За едното лицето Октай Енимехмедов е задържан и очаква съд и цялата строгост на закона. За другото обаче виновни няма. Група лица по хулигански подбуди нанесоха побой с телесни повреди на Октай Енимехмедов – престъпление по Наказателния кодекс.

Скандализирано е цялото българско общество, особено след като градският прокурор Николай Кокинов е направил изявление, че едва ли не поведението на побойниците е нормално и ненаказуемо. Ние смятаме, че законът трябва да се прилага еднакво спрямо всички и всички трябва да са равни пред него – противното е двоен аршин, недопустим в правова държава. Всички български граждани видяха, че Енимехмедов беше повален и обезвреден, не оказа съпротива. Въпреки това беше бит с ритници и юмруци в главата и по цялото тяло от хулиганстващи лица, които са могли по този начин дори да го умъртвят.

По повод изказванията на новия председател на ДПС Лютви Местан че поведението на делегатите заслужава похвала, ние оставаме потресени. Ако един показен публичен побой, извършен от хора с висок обществен статут, заслужава похвала, то може би един показен разстрел заслужава орден "Стара планина".

Искаме отново да подчертаем, че ние не оправдаваме действията на Октай Енимехмедов, а осъждаме тези на делегатите, които го пребиха", заявяват организаторите на протеста от Инициативния комитет "Съд за "делегатите", пребили Октай Енимехмедов."

"Октай беше линчуван, с потъпкани права от хора, членове на движение за "права и свободи". Всяко човешко същество има права! Неговите бяха потъпкани по един нечуван начин! НЕ на произвола! Призоваваме за мирен протест без нарушаване на обществения ред! Нека покажем, че ние сме европейци и не отговаряме на насилието с насилие", призовават организаторите.

Исканията на протестиращите са: записите от побоя да бъдат прегледани; лицата, нанесли побой над вече не представляващия никаква заплаха Октай Енимехмедов, да бъдат разпознати; анализиране на виковете на делегатите, сред които "убийте го" и "не го оставяйте жив", които могат да бъдат окачествени като подбудителство към убийство; да им бъде повдигнато обвинение за побой и хулиганска проява на обществено място; справедлив процес.

Организаторите вече разполагат в завършен вид със "сигнал" до Главния прокурор на република България, Сотир Цацаров, написан от юристи, който ще внесат до деловодството на Главния прокурор, след като бъде подписан от 1000, 2000 души на самия протест, по указания на юристи.

Феновете на Октай Енимехмедов в Кърджали също обявиха 2 февруари за ден на протест в подкрепа на нападателя на Ахмед Доган. Така смятат да засвидетелстват солидарност с Енимехмедов.

В Кърджали тръгнаха и слухове, че местната младежка организация на ДПС стяга контра-митинг по същото време и в пряко съседство с другата група. "Категорично нямаме такова намерение, това може да предизвика напрежение, от което губим всички. Освен това има и препоръка от централното ръководство да не се поддаваме на провокации", заяви младежкият лидер Кадир Мустафов.

Тъй като за много от големите градове в България няма подадени официални заявления за протест в общината, от инициативния комитет призовават местните поддръжници на тезата в подкрепа на Октай Енимехмедов да организират Флашмоб. За такова действие от общината не се иска уведомление или разрешение. "Помните ли "Орлов мост това лято"? Ако сте пропуснали да уведомите общината, организирайте флашмоб на 2 февруари ог 12.00 часа пред съдебните палати във всеки български град", призовават те.

Софийски градски съд (СГС) остави окончателно в ареста Октай Енимехмедов, който насочи газов пистолет в главата на Ахмед Доган на конференция на ДПС на 19 януари 2013 г. Той е обвинен в закана за убийство и хулиганство, което се отличава с особена дързост.

След опита за атентат симпатизанти и делегати на ДПС, около 10 души, се нахвърлиха срещу мъжа, който беше вече обезвреден. Започнаха да го налагат с юмруци, ритници, кой, с каквото може. След като бе смазан от бой, нападателят, на който се видя карта за акредитация за форума, бе изведен от залата.

Източник: http://novinite.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини