Най-ниска заболяемост от рак и болести на сърцето в Кърджалийска област

Смъртността в България надвишава средната за ЕС по 17 различни причини за смърт като при пет страната ни е на първо място - злокачествени образувания, болести на органите на кръвообращението, на сърцето, мозъчносъдова болест, някои състояния, възникващи по време на бременността и раждането. Това се посочва в годишния доклад за състоянието на здравето на гражданите за 2011 г. Според данните на Евростат страната ни заема и три втори места по смъртност от туберкулоза, менингококова инфекция и болести на бъбрека и уретера.
При смъртните случаи заради болести на органите на кръвообращението с най-висок дял са сърдечната недостатъчност, мозъчносъдовата и исхемична болест на сърцето - съответно 33.2%, 28% и 17.5%.
При злокачествените заболявания водещи са заболяванията на бронхите и белия дроб (19.72%), следват тези на дебелото черво (9.05%), млечната жлеза при жените (7.70%). Наблюдават се териториални различия в броя на новооткритите регистрирани заболявания от рак на 100 000 население: най-висока е заболеваемостта в областите Ямбол, Хасково и Русе и най-ниска - в Кюстендил, София област и Кърджали.
В доклада се посочва, че високото ниво на смъртността е проблем за България. Броят на умрелите през 2011 г. е 108 258 души. Показателят остава значително по-висок от средния за ЕС. Продължава да е висока и детската смъртност, независимо от изразената положителна тенденция към снижаване. Висок е относителният дял на мъртвородените деца от майки под 19 г.
Разходите за здравеопазване бележат постоянен ръст в структурата на разходите на домакинствата и гражданите: през 2000 г. са харчели за здраве 3.6%, през 2010 - 5.5%, а през 2011 г. - 5.8%. Средният разход за здравеопазване за едно българско домакинство през 2011 г. е 497 лв.

Източник: http://duma.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини