Безстопанствени котки обсебват заведения в Кърджали, клиентите се страхуват от зарази

Безстопанствени котки обсебват откритите части на заведенията в Кърджали и сеят зарази. За това алармират читатели на Кърджали бг вести. Те подчертават,че през зимния сезон мацките се настаняват в затворените от полиетилени тераси, търсейки топлина . Те се ползват с благословията на собственици и клиенти на заведенията, които често им дават храна. Котките се привързват към заведението и е трудно след това да бъдат пропъдени. С тях обаче вървят и болести.

От Регионалната здравна инспекция-бившето ХЕИ, заявиха,че проблемът не е от тяхната компетенция. Контролът върху хигиената в заведенията ,отдавна не е тяхна грижа. Дори изтребването на хлебарки е поверено на частни фирми.

Оказа се , че тези функции са вменени на Агенцията по храните. В закона обаче,не е предвиден член, който да забранява наличието на домашни любимци в заведенията.Според отпаднала наредба №7 контролът върху безстопанствените кучета и котки се поверява на общината. Въпреки това от Агенцията по храните биха санкционирали стопани на заведения, ако се окаже ,че е нарушена хигиената. Затова обаче трябва да бъдат сигнализирани от клиентите.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини