Стотици полети отменени заради лошото време в Европа

Лондонското летище Хийтроу отмени 10% от днешните си полети, след като вчера анулира 20% от полетите заради обилния снеговалеж. На летищата в Мюнхен и Франкфурт също има отменени стотици полети и закъснения.

Това съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. Хийтроу, най-натовареното европейско летище, съобщи, че е отменило 130 полета, повечето на "Бритиш еъруейз" (British Airways), филиал на групата Интернешънъл еърлайнс груп - Ай Ей Джи (International Airlines Group - IAG). Целта е да има повече пространство между самолетите заради намалената видимост, информира Ройтерс.

Вчера летището анулира около 250 полета и посочи, че това решение му е помогнало да работи без проблеми. За днес и утре националната метеорологична служба на Великобритания прогнозира още слаби снеговалежи.

Гетуик, второто по натовареност лондонско летище, съобщи, че тази сутрин работи нормално, но са възможни закъснения и отмяна на полети заради лошото време в Европа.
По-малкото летище Станстед информира, че е отворено и работи, но очаква някои полети на Райънеър (Ryanair) да бъдат отменени днес.

Железопътните услуги също са нарушени и стотици училища във Великобритания са затворени, отбелязва Асошиейтед прес.

Продължаващият силен снеговалеж наруши въздушния транспорт и в германската провинция Бавария. Забавени и отменени полети има и на летището във Франкфурт. Само „Луфтханза” е отменила 140 полета. Анулирани са и полети от Франкфурт до София, съобщи БНР.
Общо анулираните полети на летище Франкфурт са 325 заминаващи и пристигащи полета, според най-новите данни, посочи говорител на третото по големина европейско летище. В неделя летището спря работа за няколко часа заради лошите метеорологични условия и се наложи да бъдат отменени 445 полета. Редица пристигащи полети бяха отклонявани към други летища заради заледяване на пистите.

На летището в Мюнхен днес са отменени 15 процента от полетите или общо 161 пристигащи и излитащи.

Във Франция остава в сила като превантивна мярка анулирането на 40 процента от полетите на парижките летища Роаси-Шарл де Гол и Орли. Решението бе взето още вчера заради силния снеговалеж. На Роаси и Орли вече на вали и почистените писти могат да поемат умерен трафик, посочи говорител на оператора на парижките летища (ADP).

Нарушеният въздушен трафик се отразява и на останалите европейски летища. В Барселона днес са отменени 16 полета, които са свързани с Париж, Мюнхен и Франкфурт.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини