Доставят на родилното отделение в Кърджали техника за безкръвни операции

Съвсем скоро в Акушро -гинекологичното отделение на многопрофилната болница в Кърджали ще заработи супермодерна лапароскопска техника, която позволява раждания чрез минимална кръвозагуба. Предимството е, че родилките ще се възстановяват много по бързо, отколкото при раждания с операции. Техниката е на стойност 120 000 лева и ще бъде осигурена от Министерството на здравеопазването. Това съобщи в Деня на родилната помощ директорът на болницата д-р Тодор Черкезов.

Както традицията повелява акушерки ритуално изкъпаха новородено. Този път това бе малкият Захари. Общо 861 бебета са се родили през изминалата година в кърджалийската болница. Само в новогодишната нощ техният брой е бил 7.

И тази година Бабинден бе отбелязан тържествено във фоаето на Акушеро-гинекологичното отделение на болницата. Присъства областната управителка Иванка Таушанова, лидерки на женски движения, представители на Ротариакт.

В словото си директорът на болницата д-р Тодор Черкезов посочи, че Бабинден у нас съвпада с международния Ден на прегръдката. Изплакалите в болницата бебета получават първо прегръдката на акушерката, а после и на родната майка, което е много символично. В настоящата демографска криза трябва да гледаме на всяко едно дете с радост,заяви д-р Черкезов.Той каза ,че нараства броят на недоносените бебета и затова се обръща особено внимание на нехатологичното отделение, където се осъществява адаптацията на новорододените.

Областният управител Иванка Таушанова посочи, че по традиция Бабинден се чества в женска компания, но в професията на гинеколозите са навлезли много мъже и това е за добро. Таушанова засегнта проблема с изоставените деца и посочи, че държавата полага специални грижи за семействата да не изоставят новородените си рожби. Тя посочи, че е изработена нарочна стратегия. Държавата обезпечава и добра техника за родилните отделения, каза още областния управителка.

Шефът на Акушеро-гинекологичното отделение д-р Георги Дзифков отбеляза пред журнталисти, че разполагат с прекрастна база,но проблемът е ,че до две години цяла генерация акушерки ще се пенсионират и на тяхно мчясто трябва да се намерят всеотдайни и подготвени кадри.

Приветствие към лекари и акушерки отправиха лидерката на ГЕРБ-жени Златка Седжимова и на жените социалистки Теодора Каракостова.

Детски ансамбъл подхвнана право хоро , на което се хванаха областния управител, акушерки и гости на тържеството.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини