Напусна ни изследователката на Родопите Стефана Василева

Съболезнователен адрес по повод кончината на големия изследовател на природата на Източните Родопи Стефана Василева изпрати кметът на общината Хасан Азис.Публикуваме целия текст:

                                          Съболезнователен адрес

                                    До близките на Стефана Василева

От свое име и от името на всички кърджалийци изказвам най-дълбоки и искрени съболезнования по повод кончината на голямата  природозащитничка и биоложка Стефана Василева. Кърджали се присъединява към мъката ви и скърби заедно с вас за тежката загуба. Напусна ни един забележителен човек, преподавател и учен. В продължение на шест десетилетия тя отдаде сили за популяризирането на богатството и уникалността на природата на Източните Родопи и съхраняването й за бъдещите поколения.

Името на Стефана Василева ще остане в историята на Кърджали като създател на постоянната експозиция в Дома на науката и техниката - „Природни забележителности в Кърджалийски окръг”, на първия отдел „Природа” към Окръжен исторически музей. Тя открива 16 нови находища на защитени растения, включени в Червената книга на България и подготвя издаването на такава за Кърджалийски окръг. Ценен принос за научната общност са книгите й „Защитени и подлежащи за защита обекти в Кърджалийски окръг”, „Екологични пътеки в община Кърджали”, множество публикации в печата.

На 21 октомври 2009 г. й е присъдено званието Почетен гражданин на Кърджали.

 Поклон пред паметта й!

                                                              Инж. Хасан Азис,

   Кмет на община Кърджали

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини