Отварят 440 избирателни секции за референдума в Кърджалийско,няма изискване за уседналост

Даниела Петрова

440 избирателни секции ще бъдат отворени в Кърджалийска област за референдума за ядрената енергетика. До урните в Кърджалийско ще бъдат допуснати 254 697 избиратели, които са регистрирани по постоянен адрес към 15 януари 2013 г. и имат право да упражнят вота си. Това съобщи за Кърджали бг вести председателят на Районната избирателна комисия Даниела Петрова. Тя подчерта,че на този вот не важи правилото за уседналост. Въпреки това има ограничение-ще се допуснат само тези, които са били в България до 9 ноември, когато е бил публикуван президентския указ.

Районната избирателна комисия работи от 28 ноември. Има над 10 заседания и 43 решения. Назначени са секционните комиси, които извършват проверка на местата за избирателните списъци.

Предвидени са и 2 подвижни секции в Кърджали и 1 в Ардино. Трябва да се съберат над 10 гласоподаватели, за да се открие подвижна секция. Има и две специализирани-в психиатричната и многопрофилната болници.

Отново е помислено за инвалидите. До 19 януари ще се определят секциите в Кърджали, в които ще гласуват. Те трябва да са на първия етаж, да има достъп до тях и да са с най-малко избиратели. В малките общини се определя една достъпна секция за хората с увреждания, която отговаря на условията. Те имат право да гласуват там където им е удобно. Подписват декларация,че са гласували.

Допускат се придружители за хората с увреждания. Гласоподавателите трябва да имат проблеми с опорно-двигателния апарат или зрението. Трябва да носят удостоверение. Придружителят има право да води до двама избиратели. Името му се вписва в специален списък.

Бюлетините предвиждат да се гласува с да и не. За да е редовен референдума до урните трябва да са отишли повече от 4 323 050 души, колкото бяха излезли на парламентарния вот през 2009 г.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини