Касим Дал обиколи света безплатно

Бившият зам.-председател на ДПС и настоящ независим депутат Касим Дал е „приятел“ с 54 държави от целия свят. Той е абсолютен рекордьор в настоящото Народно събрание по участие в парламентарни групи за дружба и сътрудничество с народите по Земята.

За разлика от комисиите, тези групи не носят допълнителни пари към заплатите на народните представители. Въпреки това те масово са се записали като приятели на десетки страни. Причината е повече от прозаична – така те получават възожност за евтин туризъм и шанс за задгранична командировка до някоя екзотична страна. Парламентарният правилник не поставя никаква рамка – всеки може да членува в колкото поиска приятелски групи. Няма изискване да се владее владее езикът на страната, а ангажиментите са приятни. Свеждат се главно до участие в приемите на съответните посолства, а когато пристигнат чужди парламентарни делегации, техните приятели следва да ги посрещат в залите на парламента.

На второ място по брой „приятелства“ е депутатът от ДПС Хасан Адемов, който учства в 51 групи. Само с една по-малко е международната листа на плевенския депутат Дарин Матов, който се прочу, като номинира Венета Марковска за конституционен съдия. В ДПС явно си падат доста по пътешествията в чужбина, защото депутатите на движението са нанизали по десетки страни в тефтерчетата“ си. Ариф Агуш е приятел с 35 държави, Ремзи Осман и Емел Етем – с по 30, Юнал Лютфи и Джевдет Чакъров – с по 22. Неочакваните изключения са Ахмед Доган и Делян Пеевски, котио не членуват никъде. Йордан Цонев е записал само Литва.

Иван Костов също не членува в група за приятелство. Друг без регистрирана международна дружба е Венцислав Върбанов. Прочутият Емил Димитров, известен и като Емо Фаса се е свил едва до две групи, но затова пък много интересни – с Испания и Казахстан. Видният гербаджия и бивш шеф на полицията в Хасково Иван Петров, който е записал в профила си на парламентарната страница, че владее английски, френски, руски и латински, е приятел с 10 страни. Полиглотът, който по образование е ветеринарен лекар, ще развива контакти със страни като Филипините, Япония, Виетнам, Южна Африка, Италия, Кувейт.

Искра Фидосова оглавява групата за Сърбия, което е логично, защото тя е омъжена за сърбин. Менда Стоянова обаче се е прицелила в 10 приятелски групи – от близка Хърватия до далечна Бразилия. Колегата й гербаджия – Лъчезар Иванов, също е само в две групи – с Пакистан и САЩ. Сред най-скромните е Сергей Станишев – той е само в една група. Шефът на БСП е пренебрегнал Русия и се е записал в групата за приятелство с Великобритания. Въпреки това отсъствие Русия си остава рекордьор с най-голям брой приятели – 105 народни представители. На другия полюс е Северна Корея – там са се подредили едва 4 депутати, но всеки един от тях е явно със сърце на пътешественик, ако се съди по списъка му с групи за приятелство. С по 9 почитатели са Сирия, Либия, Пакистан и Армения. Като особено предпочитани дестинации за нашите избраници обаче се открояват Япония – 67, Италия и Китай – 65, САЩ – 60.

Източник: http://www.mignews.info

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини