Най- значително понижение на цените на пилешкото е отчетено в Кърджали

През изминалата седмица средните цени по веригата на предлагане на пилешко месо за страната остават без чувствително изменение спрямо предходната седмица.

Предлагането на замразено пиле на борсите е в ценовия диапазон от 3,75 лв./кг до 4,85 лв./кг, като най-ниска стойност е отчетена в Силистра, а най-висока в Разград. В седем от областите се наблюдава повишение на цените на едро спрямо предходния седмичен период, достигащо до 3,2% в Добрич и София. В същото време, в шест области е отчетено понижение на борсовите цени в рамките на 0,2% - 6,9%, най-значително във Враца, Кърджали и Благоевград (с между 6,1% и 6,9%). В резултат, средната цена на едро на замразеното пиле за страната бележи незначително намаление (с около 0,7%) спрямо предходната седмица до 4,18 лв./кг.

В големите търговски вериги (ГТВ) замразеното пиле се предлага на цени от 4,44 лв./кг (Видин) до 5,19 лв./кг (Перник). В голяма част от страната цените запазват нивата си от предходната седмица. Намаление на цените в границите от 2 до 5,1% (Кърджали) се регистрира в шест от областите, а покачване в рамките на 0,1 – 2,1% (Добрич) - в три. Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле в ГТВ намалява с 0,6 % спрямо предходния седмичен период до 4,78 лв./кг.

Разликата между цените на едро на продукта и тези на дребно в ГТВ варира от 0,15 лв./кг в Добрич до 0,97 лв./кг в Пловдив. В Хасково и Разград цените в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро, съответно с 0,08 и 0,23 лв./кг.

В другите търговски обекти (ДТО) цените на дребно на замразеното пиле се движат от 4,20 лв./кг (Търговище) до 5,63 лв./кг (Ловеч). В три области цените отбелязват седмично понижение в рамките на 1,8 – 2,2% (Монтана). Продуктът поскъпва само в Добрич (с 3,4%) и Хасково (с 5,1%). Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле в ДТО се запазва на нивото от предходния седмичен период - 4,94 лв./кг.

Маржът между цената на едро и тази на дребно в ДТО е средно 0,76 лв./кг, като достига до 1,41 – 1,42 лв./кг във Велико Търново и Ловеч. В Разград цените в ДТО са по-ниски от борсовите с 0,36 лв./кг.

Средно за страната, цените в големите супермаркети са по-ниски от тези в малките магазини с 3,2 %.
През изтеклата седмица средната цена на едро на охладеното пиле за страната е 4,94 лв./кг, с 0,8% по-ниска спрямо предходната седмица. Седмично намаление на цените на едро в рамките на 0,1 - 6,9% е регистрирано в пет областни центъра, най-чувствително в Добрич. Предлагането на борсите през седмицата е в ценовите граници от 4,15 лв./кг (Търговище) до 5,27 лв./кг (Враца).
Средните цени на дребно на охладеното пиле за страната в големите търговски вериги и в другите търговски обекти бележат незначително седмично увеличение, съответно с 0,4 и 0,2%.

В ГТВ охладеното пиле се предлага на цени от 4,84 лв./кг до 5,89 лв./кг. Най-ниските стойности се отчитат в Пазарджик и Пловдив, а най-високите в Кюстендил. В пет от областите се наблюдава седмично намаление на цените, достигащо до 5,8% в Силистра, а в три – увеличение, най-съществено в София (с 3,9%).

В повечето области цените на дребно в ГТВ са по-високи от тези на едро, като разликата варира от 0,07 лв./кг във Враца до 1,09 лв./кг в Търговище. В десет области цените в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро с между 0,02 и 0,41 лв./кг (Пазарджик).

В почти цялата страна в другите търговски обекти цените на дребно на охладеното пиле се запазват на нивата от предходната седмица и са в границите от 4,90 лв./кг (Шумен) до 6,13 лв./кг (Ловеч). Само в две области се отчита седмично изменение на цените – понижение с 1% във Варна и увеличение с 0,8% в София.

При ДТО маржът между цените на едро и на дребно на охладеното пиле е най-значителен в Ловеч (0,88 лв./кг), а най-малък - в Сливен (0,05 лв./кг). В Пазарджик цените на дребно в ДТО са по-високи от тези на едро с 0,23 лв./кг

Средно за страната, цената на дребно в ГТВ за периода е с 4,3% по-ниска от тази в ДТО.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини