Сайде Мехмед от ислямското школо в Момчилград чака решение за забрадката си

В Средното общообразователно духовно училище в Момчилград учи от началото на учебната година Сайде Мехмед от белишкото село Горно Краище, която миналата година разбуни духовете в страната с категоричността си да носи забрадка в училище като символ на религията, която изповядва. Момичето вече е в 9 клас и учи в ислямското училище заедно с още две момчета от селото си, с които заедно се прибират за ваканциите.
  Комисията за защита от дискриминация повече от година бави решението по жалбата на Сайде и родителите й Мехмед и Хатидже срещу забраната от миналата учебна година на директора на ОУ "П. Яворов" Ахмед Дунгьов Сайде да влиза в часовете забрадена. Школският шеф я отстрани в средата на октомври 2011 г., като се мотивира с училищния правилник, който изрично забранява децата да изразяват чрез облеклото си етническа, верска или религиозна принадлежност, и с чл. 5 от Закона за народната просвета, който определя образованието в България като светско.
  В края на октомври осмокласничката бе върната в клас след намеса на доста институции до произнасяне на решение на Комисията по дискриминация. След няколко поредни заседания и разпити на свидетели обаче 5-годишният мандат на членовете  на комисията изтече и от юли 2012 г. съставът й бе подменен. През октомври страните бяха свикани за последен път, за да се запознае новият състав с казуса "от първа ръка", тъй като случаят е комплициран.
  Цялото минало лято директорите на средните училища, близки като местонахождение до Горно Краище, стискаха палци да не се прехвърли проблемът "Сайде Мехмед" на тяхната "глава", но за техен късмет момичето избрало да продължи средното си образование в ислямското училище в Момчилград. Любопитен факт е, че и там болшинството ученички влизат в час без забрадки, както се вижда от снимките, качени на сайта на Средното общообразователно духовно училище в Момчилград.

Източник: http://www.struma.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини